Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Portugalsko požiadalo EÚ o finančnú pomoc

Jose Socrates
Jose Socrates

LISABON - Portugalsko požiadalo Európsku komisiu o finančnú pomoc. Vyhlásil to dnes odstupujúci premiér José Socrates v prejave, odvysielanom portugalskou televíziou.

Socrates povedal, že odmietnutie úsporných opatrení, ktoré v parlamente navrhla jeho vláda minulý mesiac, zhoršila finančnú situáciu krajiny a jej prístup na trhy. Žiadosť o pomoc označil za "nevyhnutnú".

Premiér nekonkretizoval, o aký druh pomoci Portugalsko požiadalo, ani nenaznačil, akú sumu bude krajina potrebovať na konsolidáciu verejných financií. Odchádzajúci predseda vlády zdôraznil, že sa bude snažiť vyjednať najlepšie možné podmienky pomoci.

To, že Portugalsko požiada EÚ o finančnú pomoc, naznačil dnes večer v Lisabone ako prvý portugalský minister financií Teixeira dos Santos. Minister pre portugalskú tlačovú agentúru Lusa potvrdil to, čo krátko predtým povedal v rozhovore pre internetový portál hospodárskych novín Jornal do Negocios, že vláda bezodkladne požiada Brusel o pomoc.

"Portugalsko sa nezodpovedným spôsobom dostalo na finančných trhoch do veľmi ťažkej situácie," uviedol pre Jornal do Negocios. Svojimi slovami narážal na politickú krízu, ktorú vyvolala opozícia odmietnutím ďalších úsporných opatrení, čo viedlo k rezignácii premiéra Sócratesa.

"V tejto ťažkej situácii, ktorej sme sa mohli vyhnúť, si myslím, že je nevyhnutné uchýliť sa k finančným mechanizmom, ktoré sú k dispozícii v rámci európskych štruktúr," povedal dos Santos. Nie je jasné, či minister hovoril o krátkodobom úvere, ktorý by zabezpečil finančné potreby krajiny do predčasných volieb, alebo o rozsiahlejšom záchrannom programe podobnom tým, ktoré dostali Grécko a Írsko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu