Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Rezort financií zrušil projekty informatizácie za 176 miliónov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Operačný program Informatizácia spoločnosti (OPIS) sa podľa ministra financií Ivana Mikloša stal za bývalej vlády "eldorádom".

"V celom tomto operačnom programe sme našli neuveriteľné príklady nehospodárnosti, plytvania a neefektívnosti," povedal na štvrtkovej tlačovej besede Mikloš. Ministerstvo financií podľa jeho slov vykonalo audity jednotlivých projektov v rámci OPIS-u a pristúpilo aj k niektorým personálnym zmenám. Celková hodnota projektov, ktoré bývalá vláda schválila, predstavovala 634 mil. eur. Rezort financií pod vedením Ivana Mikloša zrušil projekty v hodnote približne 176 mil. eur. "Z tých, ktoré sme nezrušili a ktoré pokračujú, sme dosiahli priamu úsporu približne 47 mil. eur a nepriamu úsporu na úrovni 16 mil. eur," doplnil splnomocnenec vlády pre vedomostnú ekonomiku Martin Bruncko.

V rámci prehodnocovania tohto operačného programu Mikloš napr. zrušil zmluvy o nenávratnom finančnom príspevku pre projekt Ústredného portálu verejnej správy, ktorý bol podľa jeho slov trojnásobne predražený. "Celková cena tohto projektu, ktorý bol vysúťažený za bývalej vlády, bola 47 mil. eur a náš odhad je, že je to minimálne trojnásobne predražené a sú tam závažné porušenia, ku ktorým došlo aj z hľadiska efektívnosti a hospodárnosti, ale aj z hľadiska procesu verejného obstarávania," povedal Mikloš.

V rámci tohto projektu malo byť podľa ministra na takzvané kontaktné centrum vyčlenených 6,2 mil. eur, z čoho 100 tis. eur mali tvoriť náklady na hardvér a softvér a zvyšná suma mala ísť na platy operátorov centra. "Zo zmluvy a z dodávky však platy operátorov kontaktného centra úplne vypadli, no cena za softvér a hardvér zostala rovnaká, čiže to, čo malo stáť 100 tis. eur v konečnom znení zmluvy stojí 6,2 mil. eur," vysvetlil Mikloš.

Martin Bruncko označil proces budovania eGovernmentu v rámci OPIS-u počas minulej vlády za nekoncepčný. Podľa jeho slov sa nekonalo systematicky, ale robili sa tie projekty, kde boli týmy pripravené realizovať ich, nevyberali sa najlepšie firmy z hľadiska pomeru ceny a kvality a ako prvý sa zbytočne nakupoval hardvér a softvér, ktorý sa nedal ešte použiť. Veľa projektov bolo podľa Bruncka taktiež predražených, či už zbytočným predimenzovaním, alebo boli sumy vyššie v porovnaní so štandardnými cenami.

"S cieľom minimalizovať túto neefektívnosť a šetriť peniaze daňových poplatníkov sme prešli všetky projekty a mnohé z nich sme buď úplne zrušili, alebo tie, ktoré sa dali ešte zachrániť, tam sme znížili ich cenu, respektíve sme sa pokúšali navýšiť ich obsah," vysvetlil Bruncka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu