Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tipos odmieta zaplatiť Lemikonu ďalšie milióny

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Tipos nemieni poslať ďalších vyše 14 mil. eur na účet cyperského Lemikonu, ako mu to ukladá verdikt dovolacieho senátu Najvyššieho súdu (NS) SR. Ešte v utorok 26. apríla podľa generálneho riaditeľa národnej lotériovej spoločnosti Miloša Ronca firma využije možnosť jednostranného započítania pohľadávok.

Podľa Tiposu totiž Lemikon získal ešte v roku 2008 na základe dohody o urovnaní a ako náhradu za súdne trovy vyše 16 mil. eur z účtu lotériovej spoločnosti neoprávnene. V konečnom dôsledku tak po započítaní týchto pohľadávok Tipos podľa Ronca očakáva, že naopak Lemikon vráti Tiposu rozdiel v sume 1,9 mil. eur.

"Rozhodnutie dovolacieho senátu NS SR plne rešpektujeme, avšak sme pripravení ďalej chrániť majetok spoločnosti," vyhlásil na utorňajšej tlačovej konferencii Ronec. Tipos okrem vzájomného započítania pohľadávok podľa neho podá v najbližších dňoch aj ústavnú sťažnosť, pretože sa domnieva, že bolo porušené ústavou garantované právo na spravodlivé súdne konanie a to najmä v súvislosti s odôvodnením rozhodnutia dovolacieho senátu. Odôvodneniu povinnosti uhradiť Lemikonu vyše 14 mil. eur sú totiž v 180-stranovom verdikte dovolacieho senátu venované len štyri strany. "Rozhodnutie má iba faktografickú povahu, rekapituluje rozhodnutia nižších súdov,“ tvrdí Ronec.

Tipos sa chcel ešte pred prebratím rozhodnutia dovolacieho senátu ochrániť pred veriteľmi, teda najmä cyperským Lemikonom, prostredníctvom reštrukturalizácie spoločnosti. Návrh na povolenie reštrukturalizačného konania však napokon Okresný súd Bratislava I odmietol pre procesné nedostatky. Predstavitelia národnej lotériovej spoločnosti sú však presvedčení, že Tipos podmienky na reštrukturalizáciu spĺňa a preto ešte vo štvrtok minulý týždeň firma podala opakovaný návrh na povolenie reštrukturalizačného konania. Silnú pozíciu v rámci prípadnej reštrukturalizácie by mal pritom aj štát, ktorý si vlani odsúhlasil z Tiposu 40-miliónový odvod na protipovodňové opatrenia, z čoho má polovicu firma neskôr vyplatiť v splátkach. Pohľadávku si zabezpečil majetkom firmy. Opätovné podanie návrhu vo štvrtok 21. apríla potvrdil aj súd. "Podľa zákona o konkurze a reštrukturalizácii má súd na rozhodnutie zákonnú lehotu 15 dní," informoval hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. Posledným dňom lehoty je tak 6. máj.

Lotériová spoločnosť je však napriek naťahovačkám s cyperským Lemikonom českého podnikateľa Radovana Vítka údajne v dobrej kondícii a vklady ani vyplácanie výhier nie sú ohrozené. Podľa ministra financií Ivana Mikloša by dokonca zvládol fungovanie aj v prípade nevyhnutnosti vyplatenia spomínaných 14 mil. eur. Ide však o princíp. "Rozhodnutie dovolacieho senátu rešpektujem, avšak zásadne s ním nesúhlasím. Celú túto kauzu od začiatku považujem za podvod, na základe ktorého chcú špekulanti obrať štát o miliardy korún. Ministerstvo financií ako akcionár urobí všetko pre to a využijeme všetky právne prostriedky, ktoré máme k dispozícii, aby sme peniaze daňových poplatníkov ochránili," vyhlásil v utorok Mikloš.

Exminister financií a poslanec za Smer-SD Ján Počiatek obvinenia súčasného vedenia rezortu, že ministerstvo za Počiatka nekonalo vo verejnom záujme, odmieta. "Vždy, keď má Mikloš nejaké problémy, čo teraz zjavne má, tak obviňuje bývalé vedenie ministerstva. Mal by si ale láskavo spomenúť na to, že tento spor mohol urovnať za milión," uviedol v reakcii Počiatek. Ako dodal, pod jeho vedením rezort konal tak, ako umožňovali vtedajšie zákony a jedinou snahou rezortu bolo, aby sa Tipos, ako jedna z najbonitnejších štátnych firiem, nedostal na kolená. V spore Tiposu s Lemikonom je však podľa Počiatka aj v súčasnosti viacero otáznikov. Jedným z nich je aj samotná suma, o ktorú môže Tipos prísť, keď sa hovorí o 14 mil. eur, ale je ticho ohľadom úrokov a príslušenstva pohľadávky. Celkovo podľa Počiatka informácie, ktoré sa dostávajú z Tiposu, sú zahmlené. Odpovede na ne by podľa neho mohol dať poslanecký prieskum, na ktorý sa členovia finančného výboru do Tiposu chystajú.

Súčasný minister financií Ivan Mikloš v roku 2008 ešte ako opozičný politik ako jednu z možností riešení sporu Tiposu s Lemikonom uvádzal aj konkurz, ak by to bolo pre štát najvýhodnejším riešením. „Pre Ivana Mikloša bol konkurz vždy tým najobľúbenejším riešením tohto sporu,“ doplnil v utorok na brífingu podpredseda Smeru-SD Peter Kažimír. Podľa neho sa dá preto špekulovať o tom, čo by sa stalo, ak by Tipos, ktorý má momentálne monopol na prevádzkovanie národnej lotérie, napokon skutočne skončil v úpadku. „Môžeme špekulovať, či tento monopol nepadne, či sa nebude liberalizovať a či neexistujú veľmi silné finančné skupiny, ktoré prevádzkujú podobné tipy hier napríklad v Českej republike a nemali by záujem ich prevádzkovať aj na Slovensku,“ povedal Kažimír.

Cyperská spoločnosť Lemikon Limited od Tiposu žiadala vyplatenie 66 mil. eur za neoprávnené užívanie know-how či ochranných známok. Najvyšší súd napokon koncom novembra minulého roka na základe mimoriadneho dovolania generálneho prokurátora rozhodol, že Tipos musí zaplatiť Lemikonu 14 mil. eur za neoprávnené užívanie ochranných známok, v ostatných bodoch dovolanie akceptoval a vrátil konanie opäť súdom nižšieho stupňa. Tipos už pritom v roku 2008 na základe pôvodného rozhodnutia Najvyššieho súdu SR a následnej dohody o urovnaní Lemikonu vyplatil zhruba 16 mil. eur.

Súdny spor Tiposu so spoločnosťou Športka sa začal v roku 2000, kedy Športka podala žalobu na Tipos. Neskôr v roku 2008 postúpila spoločnosť Športka svoju pohľadávku cez spoločnosť Športka Invest, s.r.o. na cyperskú spoločnosť Lemikon Limited.

Tipos, národná lotériová spoločnosť, a.s. Bratislava vznikla zápisom do Obchodného registra SR v januári 1993 a s obchodným menom Tipos, a.s. pôsobila do júna 2005. Jediným akcionárom spoločnosti je Slovenská republika zastúpená Ministerstvom financií Slovenskej republiky. Venuje sa prevádzkovaniu lotériových a hazardných hier, prostredníctvom siete on-line obchodno-prevádzkových miest a aj prostredníctvom internetu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu