Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V druhom pilieri šetrí na penziu 1,5 milióna Slovákov

BRATISLAVA - V súkromných dôchodkových správcovských spoločnostiach si na svoju penziu šetrí viac ako 1,5 milióna Slovákov. Na ich účty poslala Sociálna poisťovňa (SP), ktorá ako jediná vyplácala všetky penzie do reformy v roku 2005, už viac ako 20 miliárd korún, povedal na dnešnej tlačovej konferencii šéf SP František Halmeš.

Najviac sporiteľov majú podľa Halmeša spoločnosti Allianz - Slovenská dôchodková správcovská spoločnosť a Winterthur d.s.s.(pôvodne Credit Suisse). Na penziu si v nich šetrí peniaze viac ako 850.000 ľudí. Na treťom a štvrtom mieste sú VÚB Generali dôchodková správcovská spoločnosť a Aegon,d.s.s. V každej z nich si sporí viac ako 190.000 ľudí. V spoločnosti ING dôchodková správcovská spoločnosť má svoj dôchodkový účet necelých 157.000 budúcich penzistov a najmenej - čosi viac ako 97.000 ľudí šetrí v ČSOB d.s.s.

Najúspešnejšou pri získavaní klientov z iných dôchodkových spoločností je Aegon. Tento rok získal prestupom približne 60.000 nových klientov, povedal Halmeš.

V súkromných spoločnostiach šetrí už aj 9000 ľudí, ktorí boli povinní si niektorú z nich vybrať. Povinosť vstúpiť do druhého dôchodkového piliera majú predovšetkým absolventi škôl. Približne 3000 z nich si však dôchodkovú spoločnosť nevybrali a tak im ju pridelí Sociálna poisťovňa.

Ministerstvo financií však uvažuje o tom, že by príspevok na súkromné účty znížilo, aby získalo viac zdrojov do verejných rozpočtov. Podľa dostupných informácií by percento odvodov do druhého piliera dôchodkového systému malo klesnúť z deviatich na šesť percent. Odvody do priebežného systému, ktorý naďalej spravuje SP, by naopak mali stúpnuť z deviatich na 12 percent. Ľudia by tak na svoje účty dostali podľa predbežných odhadov o 7 miliárd korún menej.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu