Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Fico, neber nám naše peniaze

Premiér Robert Fico s ministrom financií Jánom Počiatkom.
Premiér Robert Fico s ministrom financií Jánom Počiatkom.

BRATISLAVA - Pán premiér, tak takto sme si starobu teda nepredstavovali! Ficovláda podľa Hospodárskych novín pripravuje prekvapenie pre vyše milióna a pol ľudí, ktorí dali na kaníkovské sľuby o pohodlnej starobe vďaka druhému pilieru. Naše dôchodcovské účty tak môžu byť chudobnejšie aj o milión korún!

Financmajstra Počiatka by potešilo zhruba 7 miliárd Sk ročne z odvodov niekde úplne inde ako na osobnom účte budúcich dôchodcov. Prevažne mladší ľudia, ktorí sa dali nahovoriť na druhý pilier, tak môžu zostať sklamaní. Počiatek v spolupráci s ministerkou práce, sociálnych vecí a rodiny Tomanovou usilovne hľadajú spôsob, ako vykryť vysoký deficit Sociálnej poisťovne. Doterajší odvodový systém v pomere 9:9 by sa teda zmenil na 12:6 v prospech štátneho piliera. Sľubovaných deväť percent na osobný účet sporiteľa by sa tak nekonalo.

„Spomínaný variant je len jednou z možností, ako vykryť vysoký deficit v prvom pilieri. Hľadáme iné možnosti, keďže privatizácia je zastavená,“ povedal pre Nový Čas hovorca rezortu financií Miroslav Šmál. Podľa neho nie je vylúčené ani to, že terajší systém zachovajú a v hre je aj vytvorenie verejnoprávnej dôchodcovskej spoločnosti. Tá by bola nielen pod lepšou kontrolou, ale aj konkurenciou súkromným spoločnostiam.

„Štátny systém bankrotuje, rodí sa nás čoraz menej, žijeme dlhšie a nevieme si na seba zarobiť. Kolaps je istý. Založenie verejnoprávnej DSS je skôr zlým vtipom než skutočnou hrozbou,“ reagoval analytik Martin Chren, ktorý si myslí, že sa chystá podvod na občanoch.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu