Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Vláda chce znížiť odvody do druhého piliera

BRATISLAVA - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR (MPSVR) pripravuje zníženie odvodov do kapitalizačného dôchodkového piliera zo súčasných 9 % na 6 % hrubej mzdy sporiteľa.

Informoval o tom v pondelok denník Hospodárske noviny. Pokyn na takýto krok podľa denníka prišiel z ministerstva financií, ktoré tak chce zachrániť výpadky vo verejných financiách. Minister financií Ján Počiatek by takto chcel už v budúcom roku získať z odvodov 7 mld. Sk. O túto sumu budú ale ľahšie osobné účty súčasných mladých ľudí, budúcich penzistov.

Novela zákona by mala zároveň umožniť zriadenie verejnoprávnej dôchodkovej správcovskej spoločnosti, či zdobrovoľnenie vstupu a výstupu z penzijných firiem. Hovorca ministerstva financií Miroslav Šmál denníku pripustil, že tieto veci sú v štádiu rokovaní a pripravuje sa analýza dosahov. Hovorkyňa ministerky práce Oľga Škorecová potvrdila iba to, že v marci budúceho roka by ministerstvo chcelo predložiť novelu zákona o starobnom dôchodkovom sporení.

Ako ďalej uvádza denník Hospodárske noviny, exminister práce Ľudovít Kaník už po zverejnení programového vyhlásenia vlády povedal, že vláda siahne ľuďom na dôchodky. "V podstate to znamená znárodnenie mnoho miliárd ročne budúcich peňazí, ktoré by ľudia získali a stali sa ich osobným vlastníctvom. Spôsobí to aj zníženie dôchodkov," povedal Kaník. Ako konštatuje člen predstavenstva VÚB Generali Viktor Kouřil, dôchodková reforma bola národu prezentovaná ako "spor si na svoj dôchodok deviatimi percentami". Prestali by tak podľa neho platiť aj výpočty o výške dôchodku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu