Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Islanďania odmietli vyplatenie kompenzácií Británii a Holandsku

ilustračné foto
ilustračné foto

REYKJAVÍK - Islanďania v sobotnom referende odmietli vyplatenie kompenzácií Británii a Holandsku za vklady ich klientov v skrachovanej banke Icesave. Vyplýva to z predbežných výsledkov po sčítaní 90 percent hlasov.

Premiérka Jóhanna Sigurdardóttirová výsledok referenda označila za sklamanie a dodala, že sa pokúsi spraviť všetko pre odvrátenie politického a ekonomického chaosu, ktorý z toho vyplynie. Islanďania jednoznačne odmietli predchádzajúcu vládnu dohodu o vyplatení kompenzácií v referende už aj minulý rok, vláda však dúfala, že nová dohoda získa podporu obyvateľstva.

Briti a Holanďania si v banke, ktorá lákala výhodnými podmienkami, uložili spolu takmer štyri miliardy eur. Po tom, čo Icesave v dôsledku ekonomickej krízy v roku 2008 zbankrotovala, Británia a Holandsko svojich občanov odškodnili a teraz žiadajú peniaze od Islandu späť. Vrátenie peňazí schválil v januári islandský parlament, prezident Ólafur Grímsson však zákon pod tlakom verejnosti vetoval. Islandská vláda sa teraz obáva, že nesplnenie britsko-holandských požiadaviek by mohlo mať negatívny dopad na ambície ostrova vstúpiť do Európskej únie a eurozóny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu