Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Štát podporí výstavbu menších nájomných bytov

BRATISLAVA - Vláda bude od budúceho roka viacej podporovať obstarávanie menších nájomných bytov určených pre mladé rodiny. Urobí tak prostredníctvom programu rozvoja bývania, ktorého nové znenie dnes schválila. Suma 1,25 miliardy korún, ktorá je určená na program podpory zo štátneho rozpočtu v tomto roku, by sa však na budúci rok nemala zvyšovať.

Vyššia podpora ako doteraz by mala smerovať pre bytové domy s menšou priemernou podlahovou plochou bytov, ktorých obstaranie je podľa schváleného materiálu finančne náročnejšie. Nájomné byty by mali byť určené hlavne pre mladé rodiny, kde je aspoň jeden z manželov mladší ako 35 rokov.

Obce budú môcť čerpať dotácie na výstavbu nájomných bytov v závislosti od ich podlahovej plochy a príslušných oprávnených nákladov na meter štvorcový. Pri výstavbe menších bytov do 50 metrov štvorcových by mal príspevok dosiahnuť najviac 30 percent oprávnených nákladov, ktoré budú stanovené na 22.500 korún za meter štvorcový. Pri väčších bytoch do 80 metrov štvorcových sa budú uznávať nižšie náklady, a to 21.000 Sk za meter štvorcový. Maximálna podpora bude do výšky 20 percent.

Prostredníctvom programu rozvoja bývania štát tento rok podporil obstaranie 3572 bytov. Štátny fond rozvoja bývania, ktorý poskytuje úvery do 80 percent oprávnených nákladov, poskytol ďalších 2,85 miliardy korún.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu