Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovensko možno neotvorí trh práce Bulharom a Rumunom

Ján Kubiš
Ján Kubiš

BRATISLAVA - Slovensko sa zatiaľ nerozhodlo, či po vstupe Rumunska a Bulharska do Európskej únie (EÚ) otvorí trh práce pre ich občanov. Prechodné opatrenia nevylúčil pre agentúru SITA minister zahraničných vecí Ján Kubiš. Rozhodnutie bude závisieť aj od postoja partnerov z Visegrádskej štvorky (V4) a ostatných krajín únie. Návrh národnej pozície predloží vláde po analýze. Malo by to byť čoskoro. Rumunsko a Bulharsko sa majú stať členmi EÚ už o tri mesiace - od 1. januára 2007.

"V zásade sa domnievame, že vytvárame určité spoločenstvo, založené na solidarite a rovnakých prístupoch k všetkým štátom EÚ. Na druhej strane sme registrovali, že jednotlivé štáty si vyhodnocujú situáciu a v tej-ktorej oblasti sa prijímajú prechodné opatrenia. Je to právo každého štátu."

S kolegami z V4 tento týždeň na schôdzke v Bratislave upozornil aj na riziká vstupu nových dvoch členov. Národné stanoviská k otvoreniu trhu práce, alebo aj iným obmedzeniam, by mali Slovensko, Maďarsko, ČR a Poľsko koordinovať. SR musí podľa Kubiša prihliadať nielen na záujmy Rumunska a Bulharska či svoje vlastné, ale aj na záujmy najbližších partnerov. Tu by otvorenie trhu mohlo byť problémom pre Maďarsko ako susedný štát Rumunska.

"Musíme zvažovať všetky dopady, všetky pre a proti a vyhodnotiť si postoje všetkých členských krajín Európskej únie," uviedol minister. Do nášho stanoviska sa premietnu aj postoje tzv. starých členských krajín únie. Niektoré z tých, čo pri poslednom rozširovaní svoj trh práce otvoril, dnes rozmýšľajú opačne. Poukázal na vyhlásenie Veľkej Británie, že hoci nám trh práce otvorila, teraz chce uplatniť prechodné obdobie. Kubiš dodal, že návrh pozície predloží vláde do mesiaca.

Potvrdil, že Slovensko si želá vstup Rumunska a Bulharska v pôvodnom termíne - 1. januára 2007.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu