Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pri výkrme kurčiat sa použila nepovolená látka

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

BRATISALVA - Pre podozrenie z používania krmív s nepovoleným obsahom nebezpečnej látky zilpaterol pri výkrme kurčiat, nariadil minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Zsolt Simon odobratie vzoriek krmív z dvoch fariem - Malý Slavkov a Čaklov, ktoré patria spoločnosti Podtatranská hydina Kežmarok, a.s. O výsledkoch kontrol dnes informoval v Bratislave na tlačovej konferencii.

V záujme objektivity a nestranného posúdenia analýzu vzoriek vykonalo akreditované pracovisko v Brne. Vo vzorkách krmiva odobratých z Čaklova zistili prítomnosť nepovolenej látky zilpaterol. Ide o prípravok podporujúci rýchlejší rast mäsovej hmoty a jeho používanie je zakázané v celej Európskej únii. Následne, ako uviedol minister, Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) s okamžitou platnosťou pozastavila všetku hydinu, ktorá pochádzala z tejto farmy. Na farme sa nachádzalo 207.600 kusov kurčiat. ŠVPS zároveň odobrala 13 vzoriek z 13 hál farmy Čaklov a odobrala vzorky zo živej i zabitej hydiny a vykonávajú jej rozbory.

Minister potvrdil, že všetky vzorky sú zatiaľ negatívne. Mohla to spôsobiť skutočnosť, že tento prípravok sa po niekoľkých dňoch nedá zistiť, keďže jeho čas rozpadu je cca 7 dní. "Každému však musí byť jasné, že sa niečo deje, keď namiesto 42 alebo 40 dní, idú na porážku, keď majú 38, 37 alebo 36 dní, pričom dosahujú tú istú váhu," povedal Simon.

Správne konanie sa vedie proti spoločnosti Blackthorn z Košíc, ktorá krmivo pochádzajúce z Poľska dovážala a distribuovala napriek tomu, že na to nemá licenciu, čím porušila zákon o krmivách. Hrozí jej za to pokuta do výšky 33.000 eur. Minister Simon na túto skutočnosť upozornil aj svojho poľského kolegu.

V súčasnosti krmivá používané spoločnosťou Podtatranská hydina Kežmarok podliehajú prísnej samokontrole. V prípade, ak sa ani v ďalších dňoch nepotvrdí prítomnosť zilpaterolu v kurčatách, budú aj tie, ktoré sú zadržiavané, uvoľnené na trh.

Spoločnosť pritom trvá na tom, že na jej farmách sa využíva výhradne kvalitné krmivo, ktoré neobsahuje žiadne zakázané látky a vyhovuje všetkým predpisom a nariadeniam. "Všetky vzorky boli odoslané na analýzu do ŠVPÚ Bratislava. Výsledok všetkých rozborov je negatívny, žiadne zakázané látky sa nenašli v mäse ani v krmive," zdôraznil v stanovisku Podtatranskej hydiny predseda predstavenstva firmy Pavol Konkoľ. Odborné pracovisko v Brne, ktoré vzorky predtým analyzovalo, nemá podľa neho na stanovenie spomínanej nepovolenej látky akreditáciu.

"Predpokladáme, že všetko mäso, ktoré bolo na bitúnku dočasne pozastavené z dôvodov vykonania potrebných analýz a vyšetrení, bude zajtrajším dňom uvoľnené do trhu. Neexistuje žiaden dôvod, prečo by sa tak nemalo stať, pretože vykonané rozbory jednoznačne preukázali nezávadnosť," doplnil Konkoľ.

Látka zilpaterol, ktorá sa v kontrolovaných vzorkách našla v množstve 15 mg na kilogram krmiva, patrí do skupiny beta-agonistov. Účinky tejto látky na hydinu sa prejavujú vo vyšších prírastkoch či vyššom výťažku mäsa v pomere k tuku. Na území EÚ je táto látka od roku 1996 zakázaná. Na farmách sa celkovo nachádza 207.600 ks kurčiat, z toho je 96.000 už porazených a pripravených na distribúciu.

V súvislosti s distribúciou krmív bez príslušného oprávnenia Simon poznamenal, že asi budeme musieť zmeniť nielen zákon o potravinách, ale aj zákon o krmivách, pretože súčasný kontrolný mechanizmus nie je podľa neho postačujúci. Ako ďalej zdôraznil, kontroly prebiehajú nepretržite v prevádzkach na celom území Slovenska. V súčasnosti sa vykonávajú laboratórne rozbory ďalších 13 vzoriek.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu