Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

BASF a Gazprom podpísali dohodu o výmene akcií divízií

Centrála koncernu Gazprom
Centrála koncernu Gazprom

TOMSK - Nemecká chemická firma BASF a ruský plynárenský monopol Gazprom uzavreli dohodu o výmene akcií svojich divízií. Ako uviedol generálny riaditeľ BASF Jürgen Hambrecht, výmena akcií umožní nemeckej firme zúčastniť sa na rozvoji významného náleziska Južno-Ruskoje neďaleko mesta Tomsk v západnej Sibíri.

Dohodu podpísali Hambrecht a generálny riaditeľ Gazpromu Alexej Miller za prítomnosti nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a ruského prezidenta Vladimíra Putina.

Divízia BASF Wintershall na základe dohody získa podiel 35 % mínus jedna akcia v spoločnosti Severneftegazprom (SNGP), ktorá má licenciu na prevádzkovanie náleziska Južno-Ruskoje. Z toho 25 % mínus jedna akcia bude hlasovací podiel Wintershallu v SNGP, zostávajúcich 10 % akcií bude nemecká firma vlastniť bez hlasovacích práv.

Gazprom zase zvýši svoj podiel v spoločnosti Wingas, čo je jeho spoločná firma s Wintershallom. Gazprom v súčasnosti vlastní vo Wingase 35-percentný podiel, Wintershall 65 %, po transakcii sa podiel Gazpromu zvýši na 50 % mínus jedna akcia. Gazprom a BASF tiež založia nový spoločný podnik Wingas Europe, ktorý sa bude zaoberať distribúciou zemného plynu v Európe mimo Nemecka. Obe spoločnosti budú mať v novej firme podiel 50 %.

Podobný kontrakt o prístupe k nálezisku Južno-Ruskoje ako s BASF by mal Gazprom podľa slov jeho riaditeľa pre export Alexandra Medvedeva podpísať aj s nemeckou energetickou firmou E.ON, a to v priebehu nasledujúcich troch mesiacov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu