Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Newyorský súd dočasne zmrazil aktíva Jukosu

MOSKVA - Federálny súd v New Yorku dočasne zmrazil aktíva ruskej ropnej spoločnosti Jukos. Urobil tak na návrh správcu konkurznej podstaty Jukosu Eduarda Rebguna.

"V súlade s mojim návrhom newyorský súd dočasne zakázal vedeniu spoločnosti NK Jukos a jej pobočkám disponovať s aktívami. Mojou úlohou je nedovoliť predaj alebo nákup aktív, ktorý by mohol priamo alebo nepriamo poškodiť spoločnosť," vyhlásil Rebgun. Podľa analytikov išlo najmä o zastavenie predaja podielu v litovskej rafinérii Mažeikiu Nafta, ktorý je stále vo vlastníctve Jukosu.

O 53,7-percentný podiel Jukosu v najväčšej pobaltskej rafinérii Mažeikiu sa zaujíma litovská vláda a štyri ropné spoločnosti - Lukoil, TNK-BP, PKN Orlen a KazMunaiGas, avšak ani mesiace rokovaní zatiaľ nepriniesli výsledok. Generálny riaditeľ Jukosu Steven Theede presadzuje rokovania o predaji podielu v Mažeikiu, a to aj napriek dočasnému zmrazeniu aktív. Podľa Theeda totiž akcie Mažeikiu vlastní spoločnosť Jukos International UK B.V, a nie NK Jukos, proti ktorej bolo vydané rozhodnutie. Theede riadi Jukos z londýnskeho exilu, avšak moskovské vedenie Jukosu odmieta plniť jeho nariadenia.

Bývalá najväčšia ruská ropná spoločnosť sa dostala do finančných problémov v roku 2003 kvôli daňovým nedoplatkom v objeme 27,5 mld. USD. Z tejto sumy už Jukos štátu splatil 21,3 mld. USD.

Aktuálne kurzy >>
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu