Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pracovné problémy riešte pohovorom

Konflikt treba riešiť pokojne a s ochotou prijať argumenty druhej strany.
Konflikt treba riešiť pokojne a s ochotou prijať argumenty druhej strany.

Konflikty na pracovisku nie sú ničím výnimočným. Určite to každý z vás už zažil - veľa práce, nejaký problém, nervózny šéf či kolegovia a hádka je na svete. Ako takéto situácie riešiť, prípadne sa im úplne vyhnúť?

Pracovné prostredie sa často stáva dejiskom nepríjemných hádok. Podľa švédskeho odborníka na pracovnú hygienu Svena Sjóberga je väčšina z nich zbytočná. Konflikty nielenže plytvajú našou energiou, ale aj narušujú pracovné prostredie a znižujú efektivitu našej práce.

Buďte priami
Ak chcete, aby vaše pracovisko nebolo bojovým poľom s hrozbou, že každú chvíľu vybuchne „bomba“, snažte sa konfliktom vyhýbať. Všetko sa dá totiž riešiť s pokojom. Zabudnite na ohováranie a sťažovanie sa na šéfa či toho-ktorého kolegu. Nikdy neviete, kto môže vašu dôveru zneužiť a použiť ju proti vám. Ak ste s niečím nespokojní, oslovte kolegu, ktorého sa to týka a otvorene mu svoju nespokojnosť vysvetlite.

Efektívna komunikácia
Ak ste sa už konfliktu nedokázali vyhnúť a napriek vašej snahe zabrániť mu vznikol, nenechávajte ho tak, ignorovaním sa problém nevyrieši. Napätie by neobťažovalo len vás, ale i vaše pracovné okolie. Najlepším riešením je opäť správna komunikácia. Krikom, nadávaním či urážaním nič nevyriešite, naopak, konflikt sa vyostrí. Efektívna komunikácia znamená nielen vyjadriť svoje názory pokojne, ale aj vedieť správne počúvať a využiť vzájomné vyrovnanie strednou cestou - kompromis.

Zopár praktických rád
- mnohé konflikty vyplývajú z nedorozumení, preto sa snažte problém vysvetliť medzi štyrmi očami s tými, ktorých sa týka
- vyhýbajte sa spolupracovníkom, ktorí majú tendenciu zapárať
- naučte sa prijať kritiku od nadriadených, aj vy máte právo na omyl
- nepresadzujte za každú cenu svoj názor a naučte sa priznať si chyby
- vžite sa do kože toho druhého a snažte sa pochopiť jeho argumenty
- snažte sa nájsť riešenie, ktoré by vyhovovalo obom zainteresovaným stranám.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu