Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Bratislava má od piatka nové Námestie Nežnej revolúcie

Na snímke budúce Námestie Nežnej revolúcie, spodná časť Námestia SNP pred Starou tržnicou v centre mesta. Zobraziť galériu (3)
Na snímke budúce Námestie Nežnej revolúcie, spodná časť Námestia SNP pred Starou tržnicou v centre mesta. (Zdroj: TASR - Dano Veselský)

BRATISLAVA – Bratislava má od piatka nové Námestie Nežnej revolúcie. V súvislosti s 30. výročím Nežnej revolúcie tak pomenovali časť Námestia SNP, konkrétne priestor pred Starou tržnicou v centre mesta. Námestie slávnostne uvedú v sobotu 16. novembra o 17.30 h.

S iniciatívou premenovať časť Námestia SNP na Námestie Nežnej revolúcie prišiel ešte v lete primátor Bratislavy Matúš Vallo. Argumentoval tým, že Nežná revolúcia, rovnako ako SNP, symbolizujú odpor verejnosti voči totalite a prejavenie vôle občanov po slobode. "Preto si myslíme, že tieto dve dejinné udalosti a dve námestia pomenované podľa nich majú mať dôstojné miesto vedľa seba," vysvetlil.

Na snímke budúce Námestie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Dano Veselský)

Pripomenutie si 30. výročia Nežnej revolúcie by malo byť podľa primátora trvalé. Pád totalitného režimu považuje vedenie hlavného mesta za jednu z najvýznamnejších udalostí novodobých dejín Slovenska hodnú úcty a pripomínania si.

Pomenovanie priestoru pred Starou tržnicou na Námestie Nežnej revolúcie považuje primátor za najlepší kompromis spomedzi viacerých návrhov. Mesto totiž nové námestia nebuduje a premenovanie celého Námestia SNP či Námestia slobody podľa neho neprichádzalo z viacerých dôvodov do úvahy.

Na snímke budúce Námestie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Dano Veselský)

"Priestor pred Starou tržnicou je momentálne súčasťou Námestia SNP, historicky to však bolo vždy samostatné námestie s vlastným názvom," zdôvodnilo mesto s tým, že zmena adries sa bude týkať len malého počtu ľudí. So zámerom premenovať časť Námestia SNP sa stotožnili koncom septembra miestni poslanci Starého Mesta a koncom októbra aj bratislavskí mestskí poslanci.

Nie všetci sú s tým stotožnení

Nie všetci sú však s týmto krokom magistrátu stotožnení. Krátko po zverejnení návrhu sa proti iniciatíve postavil Slovenský zväz protifašistických bojovníkov, ktorý ju vníma ako samoúčelnú. Názvoslovné rozčleňovanie z urbanistického hľadiska jednotného priestranstva na viaceré námestia pokladá zväz za nesprávne a násilnícke, bez diskusie s odborníkmi i verejnosťou.

Ďalší kritizovali, že priestor pred Starou tržnicou je podľa nich nedôstojné miesto hodné 4. cenovej skupiny, dehonestované stánkami a popíjajúcimi ľuďmi. Iní práve v takto "živom a chcenom" priestore vidia najlepší výsledok Nežnej revolúcie. Mesto dostalo k svojmu návrhu 89 pripomienok, väčšina sa týkala žiadosti, aby našlo iné miesto, ktorému by nieslo názov Námestie Nežnej revolúcie. Mesto pripomienky neakceptovalo.

Viac o téme: BratislavaNámestie Nežnej revolúcie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu