Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Môj vodca: Skutočne skutočná skutočnosť o Adolfovi Hitlerovi

 Adolf Hitler sa ako komická postava vo filme už objavil, ale ešte nikdy nie v nemeckom celovečernom  filme. Zobraziť galériu (5)
Adolf Hitler sa ako komická postava vo filme už objavil, ale ešte nikdy nie v nemeckom celovečernom filme. (Zdroj: Outnow)

Do konca roku 1944 zostáva päť dní a Adolf Hitler prepadne depresiám. Prvého januára má pred zrakmi tisícok Berlínčanov a filmovými kamerami predniesť novoročný prejav – bojovný, úderný a rázny. Má ale depresie a na nejaké rečnenie nemá ani pomyslenie. Tretia ríša sa rúti a Adolf tiež.

Jeho najbližší spolupracovník a minister propagandy Joseph Goebbels však potrebuje svojho vodcu v dobrej kondícii. S prípravou novoročného prejavu má Hitlerovi pomôcť jeho bývalý dvorný herec Adolf Grunbaum, ktorý je ale židovského pôvodu. Goebbels ho nechá aj s celou rodinou priviezť z koncentračného tábora rovno do vodcovej kancelárie. Čas beží a vodca musí byť do svojho prejavu znovu vo forme.

Adolf Hitler sa ako komická postava vo filme už objavil, ale ešte nikdy nie v nemeckom celovečernom filme. Hneď po uvedení v nemeckých kinách vyvolal film mimoriadnu vlnu mediálneho záujmu. Ozvali sa židovské i pravicové organizácie, cirkev, obete holokaustu...a tí všetci mali pocit, že film ich životy akosi poškodzuje. Ale nie režisér a autor scenára Dani Levy. Tento Švajčiar židovského pôvodu, ktorý sa témou holokaustu zaoberal už vo svojich predchádzajúcich snímkach, totiž Adolfa Hitlera ukazuje ako bezbranného imbecila, s ktorého mentálnym rozpoložením môže pohnúť len distingvovaný židovský profesor.

Môj vodca v sebe spája príbeh tých niekoľkých dní, kedy sa Hitler potáca od múru po múr vo svojom sídle, a príbeh profesorovej rodiny, ktorá je rovnako ako on uväznená v koncentračnom tábore a ktorej život sa snaží profesor zachrániť. Komédiu strieda dráma, ale tiež v komediálnych kulisách.

Vynikajúce herecké výkony nedávno zosnulého Ulricha Muheho a Helge Schneidera robia z filmu šokujúcu komédiu, sprevádzanú mrazivým pocitom nepatričnosti. Súčasný film sa s druhou svetovou vojnou vysporiadava ako s akčnou drámou, thrillerom alebo srdcervúcou melodrámou. Ale Levy sa s ňou vysporiada po svojom – v duchu najlepších tradícií nemeckej satiry, ktorá si z Hitlera a nacizmu uťahovala pred i po jeho nástupe k moci, pokiaľ sa to teda ešte dalo. Možno i vďaka tejto nadväznosti patrí v Nemecku Môj vodca i napriek svojej kontroverznosti k divácky najúspešnejším filmom tohto roku.

Premiéra: 15. novembra 2007
Distribučné práva pre Českú a Slovenskú republiku BONTONFILM a.s.

Scenár:Dani Levy
Réžia: Dani Levy
Kamera: Carl – Friedrich Koschnick, Carsten Thiele
Hudba: Niki Reiser
Hrajú: Helge Schneider, Ulrich Muhe, Sylvester Groth, Adriana Altaras, Stefan Kurt

Žáner: kontroverzná komédia
Distribúcia: TATRAFILM s.r.o.
Odporúčaná prístupnosť: MP - 12
www.tatrafilm.sk
Farebný, České titulky, 96 min., klas. formát, Dolby Digital
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu