Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Počúvajte hlásky vo Vašej hlave ... nová animovaná rozprávka z dielne Pixar

Saturn Zobraziť galériu (6)
Saturn (Zdroj: Saturn)

Obdobie dospievania môže byť veľmi komplikované. Riley, ktorá je vytrhnutá zo svojho starého života na americkom Stredozápade potom, ako sa jej otec musí kvôli novej práci presťahovať do San Francisca, nie je žiadnou výnimkou.

Rovnako ako my všetci, aj Riley je zmietaná svojimi emóciami – Radosťou, Strachom, Hnevom, Nechuťou a Smútkom. Všetky tieto emócie spoločne nažívajú v tzv. Riadiacom centre v mozgu, odkiaľ jej pomáhajú vysporiadať sa s nástrahami bežných dní. V čase keď sa Riley snaží vyrovnať so zmenou, ktorú jej prináša presťahovanie sa na nové miesto, prepukne v Riadiacom centre zmätok.  A hoci sa Radosť, ako Rileyina dominantná emócia snaží zachovať pozitívne myslenie, objavujú sa medzi jednotlivými pocitmi nezhody v tom, ako sa najlepšie vysporiadať so životnou zmenou, novým domovom a školou. Či sa už jednalo o dobrodružný balónový let vysoko v oblakoch, alebo o veľkomesto plné príšeriek, oskarový režisér  Pete Docter sa vždy snažil zaviesť divákov na neobyčajné a nápadité miesta. V najnovšom prírastku do kolekcie Pixaroviek sa prenesieme na jedno z najpozoruhodnejších miest vôbec – priamo do ľudskej mysle.

Príbeh „V Hlave“ nabitý šarmom s charakteristickým Pixarovským podpisom prináša nové nezabudnuteľné postavy a momenty plné humoru. „Naším cieľom bolo vytvoriť komédiu,“ hovorí na margo filmu producent Jonas Rivera: „Moje deti tento príbeh už videli a nehovoria  o ničom inom ako o Hneve. Myslia si, že je naozaj smiešny. A cesta, ktorou prejdú Radosť a Smútok pokladajú za jedno veľké dobrodružstvo. No myslím si, že rodičia budú tento príbeh vnímať odlišne. Bude to stále sranda, avšak v príbehu objavia aj hlbší zmysel.  A to je niečo, o čo Walt Disney vždy usiloval."

Filmári študovali aj dospievanie a to ako sa mládež vysporiadava s traumatickými udalosťami. Zistili, že nie je náhoda, že sa  niektoré z emócii prejavia viac a iné ustúpia. Spoluautor a režisér Ronnie Del Carmen hovorí: „Všetky tieto zmeny nálad spôsobuje puberta. Riley sa mení a už sa napríklad necíti taká šťastná. Tým pádom nemôže vyjadriť empatiu a stáva sa z nej typický zamračený dospievajúci."

Keltner, ktorý je otcom dvoch dcér, hovorí: „Súčasťou dospievania  je strata. Strata priateľov, strata detstva. Sú nutné k ľudskému rozvoju. Spôsob, akým sa film „V Hlave" potýka s Rileynými pocitmi straty a ako ju jej rodina pri tomto obklopuje je pre obe strany silnou skúsenosťou."

EMÓCIE POD DROBNOHĽADOM

Potom ako filmári definovali emócie pre film a priradili im účel v mysli Riley ich čakala neľahká úloha. Ako majú vlastne vyzerať? Docter hovorí: „Vzhľad a dizajn emócií musel byť personifikáciou pocitov. Sú to akoby malí ľudia. Sú to emócie. Sú vyrobené z energie, skladajú sa z tisícov častíc. Chceli sme zachytiť to, čo emócie cítia, to aké majú tvary, farby a tiež ich vyjadriť ako osobnosti."

Nájsť vzhľad emócií nebolo jednoduché. Vedúci oddelenia postáv - Sajan Skaria pobavene spomína: „Bola to asi najťažšia vec, ktorú sme museli vyriešiť. Keď sme začínali, to nebolo jasné, kam smerujeme. Pete nám vtedy povedal - Urob niečo čo moja mama ešte nikdy nevidela. – A to bolo všetko, čo sme mali na začiatku. Úprimne? Pete nám veľmi nepomohol.“

KTO JE KTO?                                                                                                  

Filmári nakoniec pre svoj príbeh zvolili päť emócii, ktoré riadia to, čo Riley cíti. Radosť, Strach, Hnev, Nechuť a Smútok ju spoločne vedú zmenou, ktorú jej sťahovanie prináša.

RADOSŤ – úlohou Radosti je zabezpečiť, aby bola Riley šťastná. Je prvou emóciou, ktorá sa u dievčaťa objaví po narodení, je s ňou najdlhšie a toto puto si táto kôpka šťastia veľmi váži a lipne na ňom.  Jej zámerom je, aby dievča ostalo za každých okolností šťastné, pretože keď je šťastná ona, je šťastná aj Radosť.

Saturn
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Saturn)

Radosť na prvý pohľad pôsobí  šumivo. Akoby ste otvorili fľašu šampanského a oslavovali.  Len to tak v nej vrie. Je veľmi živá, skoro ako hviezda, je plná života je plná energie. Každý jej pohyb je plný nadšenia. Jej oči sú veľké,  postavička žiari celá, svetlo akoby tryskalo cez jej pokožku.

STRACH – úlohou Strachu je držať Riley v bezpečí. Je neustále na pozore pred potenciálnymi katastrofami a veľa času trávi  vyhodnocovaním možného nebezpečenstva, úskalia a rizika, ktoré súvisia s každodennými aktivitami mladej dámy. Existuje len veľmi činností, ktoré táto emócia nepovažuje za nebezpečné a fatálne.

Saturn
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Saturn)

Josh Cooley, scenárista spomína: „Strach bol jednou z najjednoduchších postavy pretože každý jeden z nás je počas svojho života mnohokrát poháňaný strachom. Nemali sme žiadny problém pri predstave ako môže Strach reagovať na ktorúkoľvek situáciu. Vždy preháňa.”

Čo sa jeho stvárnenia týka, je útly, je chudý, je ohybný. Vie sa naťahovať a krčiť podľa toho, čo prežíva. Zdá sa, že je neustále v strese, stále očakáva len to najhoršie. A to vyjadruje aj kudrlinka jeho vlasov schopná mení svoje pózy a odrážať pocity podobne ako reaguje psí chvost na situácie, ktoré zvieratko obklopujú.

HNEV -  je veľmi vášnivý. Má ohnivého ducha a má tendenciu explodovať (doslova), keď veci nejdú podľa plánu. Má málo trpezlivosti a často reaguje priam prehnane.

Saturn
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Saturn)

Tvorcovia pre neho zvolili červenú farbu, postavičke dali veľké ústa aby tak podčiarkli to, že je neustále zlostná a rozhorčená. Dali mu

obdĺžnikový tvar, expresívne obočie a veľké oči. Má hrubé paže a zavalité nohy. Tým, že nemá krk sú jeho pohyby expresívne, čím bola podčiarknutá snaha dodať mu punc neustáleho zlostenia sa.

NECHUŤ - je veľmi tvrdohlavá, veľmi úprimná. Stále starostlivo sleduje ľudí, miesta a veci, s ktorými Riley prichádza do kontaktu - či už je to taká vec ako brokolica, alebo minuloročný módny trend. Má vždy najlepšie úmysly a odmieta znížiť svoje štandardy pri posudzovaní vecí.

Saturn
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Saturn)

Pri tvorbe tejto postavy sa filmári rozhodli pre zelenú farbu, pretože tá evokuje znechutenie. Má veľkú hlavu v porovnaní s útlym telíčkom, jej mimika je často prehnaná, pôsobí otrávene a často vyplazuje jazyk či prevracia oči. Jej postava má tak trochu tvar brokolice, ktorá sa hlavne u detí spája s odporom a tým podčiarkuje to, čím vlastne je.

SMÚTOK – táto nepochopená emócia sa v našom príbehu snaží nájsť svoj vlastný účel. Myslí si, že je nepotrebná a že je pre Riley zlom. Nechce aby bola Riley smutná, no smútok zároveň sama stelesňuje. Dievčatko nadovšetko miluje, je citlivá, milá no zároveň nerozhodná a váhavá. Pre Riley chce len to najlepšie.

Saturn
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Saturn)

Filmári pre túto emóciu zvolili modrú farbu, ktorá sa najčastejšie spája s melanchóliou a smútkom ako takým. 

Film „V Hlave“ uvidíte v  kinách so slovenským dabingom od 13. 8. 2015

- reklamná správa -

Viac o téme: V hlave
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu