Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pompeje - "Titanic na súši" ožíva na plátne

Pompeje Zobraziť galériu (15)
Pompeje (Zdroj: Bonton)

Veľkolepé katastrofické divadlo, ktoré spája skazu prekvitajúceho antického mesta s akčným a milostným príbehom. „Titanic na súši“, tak sa hovorí o novom filme Pompeje. Bohaté mesto plné prepychu a zhýralosti prosperovalo a plnými dúškami si užívalo heslo „chlieb a hry“. Až do osudného dňa 24. augusta roku 79 nášho letopočtu, keď sa prebudila sopka Vezuv a v smršti ohnivých erupcií pochovala celé mesto a zatienila slnko na pravé poludnie.

Tvárou v tvár strašnej katastrofe musí gladiátor, ktorého čakal posledný boj o konečnú slobodu, zachrániť svoju lásku ... alebo to aspoň skúsiť. V hlavnej úlohe sa predstaví Kit Harington, známy zo série Hra o tróny, ďalej hrajú Emily Browning, Kiefer Sutherland, Carrie-Anne Moss či Jared Harris.

Hlavný hrdina Milo, otrok, ktorý sa stal gladiátorom, čaká na svoj posledný boj, aby zničil svojich súperov a dostal sa na slobodu. S výhľadom na slobodný život sa zamiluje do dcéry bohatého obchodníka, ktorá sa však má proti svojej vôli vydať za skorumpovaného a skazeného senátora (Kiefer Sutherland). Avšak ich skutočný problém sa pripravuje v hlbinách Zeme.  V osudových hodinách po erupcii Vezuvu, vo chvíľach totálneho chaosu a desivej skazy sa musí Milo prebojovať von z gladiátorskej arény, a podstúpiť boj s časom, aby svoju Cassiu z rozpáleného pekla zachránil.

Hlavnú postavu, otroka Mila, hrá v Pompejách Kit Harrington, hviezda seriálu Hra o tróny. Režisér filmu Paul W.S. Anderson priznal, že mimoriadne populárnemu seriálu prepadol vďaka manželke a počas 48 hodín si zvládol napozerať celé dve série. „Pre mňa Kit zosobňoval vychádzajúcu hereckú hviezdu, ktorá čakala na svoju príležitosť zažiariť.“ Ešte pred začiatkom natáčania Anderson požiadal Harringtona, aby si udržiaval opálený vzhľad pokožky a aby si ponechal dlhé vlasy, ktoré má aj jeho postava v Hre o tróny. Herec sa tiež musel vzdať pitia piva a počas štyroch mesiacov absolvoval náročný tréning na vyformovanie postavy. Špeciálne efekty boli vo filme teda použité len v súvislosti so sopkou, nie na dotvorenie Harringtonových „tehličiek“: „To čo na plátne vidíte som 100%-ný ja a veľa tvrdej práce.“

Príbeh Pompejí býva prirovnávaný k „Titaniku na súši“ - v oboch filmoch bojuje so zúriacimi živlami dvojica milencov, ktorí by v bežnom živote boli rozdelení kvôli nerovnému pôvodu. V oboch filmoch navyše pohroma zúri uprostred najväčšieho predstaviteľného luxusu: podľa Paula W. Andersona boli Pompeje „Las Vegas starovekého sveta“. Ibaže rozsah prírodnej katastrofy je v Pompejach neporovnateľne väčší, než v prípade známeho parníka. Priebeh celej katastrofy, výbuch sopky spojený s obrovskou prílivovou vlnou tsunami tvorcovia zachytili čo najvernejšie podľa zachovaných historických materiálov. Niektoré zábery sa natáčali v samotných Pompejach, kde filmári zachytili svahy Vezuvu.

Tvorcovia filmu prizvali nezávislých expertov z oblasti histórie a geológie, aby si film pozreli v predstihu a zhodnotili „herecký výkon“ filmového Vezuvu, ktorého erupcia bola pre film vytvorená počítačovou technológiou. „Bol som veľmi prekvapený, ako realisticky sa tvorcom podarilo zachytiť sopečnú erupciu. Miestami som si dokonca nebol istý, či sa jednalo o počítačovú animáciu, alebo záznam zo skutočných erupcií,“ hovorí Florian Schwandner, vulkanológ z NASA Jet Propulsion Laboratory. Režisér Paul W.S. Anderson pre vytvorenie efektu použil digitálne fotografie Pompejí, pričom sopke boli dodatočne pridané tisíce metrov, aby sa jej filmová výška zhodovala s výškou, ktorú dosahovala v časoch svojej najväčšej (pred-erupčnej) slávy. Potom nasledovala spolupráca s grafikmi a znovu oživenie známej prírodnej katastrofy.  "Našou požiadavkou bolo, aby erupcia nevyzerala „cool“, ale realisticky. Autenticita bola tá najatraktívnejšia vec, ktorú sme divákom mohli priniesť na filmové plátno,“ hovorí Anderson.

 

Dnes sú staroveké Pompeje jedným z najväčších archeologických nálezísk na svete. Po erupcii Vezuvu roku 79 nášho letopočtu tu boli pod štvor- až šesťmetrovou vrstvou prachu a lávových kameňov navždy uchované telá ich obyvateľov, ich domy aj predmety dennej potreby.

V 2D a 3D formáte sa zážitok valiaci sa z rozžeravenej lávy a lietajúcich napoly roztavených balvanov stáva až desivo reálnym.

 

Pompeje v kinách od 20. marca v 2D aj 3D, s titulkami aj s dabingom                                           

 

- reklamný článok -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu