Piatok7. jún 2024, meniny má Róbert, zajtra Medard

Deti už nie sú zaujímavé?

Zobraziť galériu (2)
"Kakaovníkom" Igorovi Adamcovi a Martinovi Vanekovi sa z obrazovky odísť nechce.

Z obrazoviek zmizli relácie Kakao i Objavy Majstra N. Zmráka sa nad slovenskou televíznou tvorbou pre deti?

V septembri sa s detskou publicistikou, teda reláciami zameranými špeciálne na malého diváka, stretneme už iba na STV. Televízia JOJ o podobnom type programu naďalej neuvažuje a Markíza zatiaľ náhradu za zrušené Kakao nehľadá.

Do skakavenia? Už nie!

Markíza pred letom pripravila šou Kakaostar a potom celú reláciu Kakao nekompromisne zrušila. „Odchádza z obrazoviek, pretože má nižšiu sledovanosť ako napríklad animované filmy. Každú sobotu a nedeľu však naďalej vysielame rozprávky v čase, na ktorý sú deti zvyknuté,“ osvetľuje súčasnú situáciu hovorkyňa Markízy Ivana Semjanová. Dodáva, že z úbytku malých divákov strach nemajú: „Vo vysielacej štruktúre sme ponechali to, čo deti sledovali najviac. Počas víkendov bude do programu zaradených niekoľko štruktúrovaných okien venovaných deťom a rodinám. Od septembra však detskú publicistiku vysielať nebudeme.“

IGOROVI ADAMCOVI a MARTINOVI VANEKOVI sa z obrazovky veľmi nechce. „Na obdobie, keď prejde nápor reality šou, zatiaľ pripravíme nové projekty,“ prezradil nám Martin Vanek. Vráti sa obľúbená dvojica do Markízy či na obrazovku STV, kde pred časom uvádzala reláciu Bábovka a sťažovala sa na malý priestor? „Pre nás v podstate nie je dôležité, kde budeme. Chceme zabávať detského diváka,“ dodáva Vanek. Aj Igor Adamec tvrdí, že detské relácie patria na obrazovku: „Myslím si, že je to v prvom rade parketa STV ako verejnoprávnej televízie. Vychovávať si detského diváka je však dôležité aj pre komerčné televízie.“ Táto dvojica detských zabávačov nahrala tri cédečká pre deti a napísala tri knihy. Zdá sa však, že po ôsmich rokoch prípravy relácií pre deti skončili.

Do videnia, Majster N!

Najdlhšiu tradíciu s výrobou detských relácií má Slovenská televízia. „Skúsenosti sú pozitívne, detský divák je komunikatívny a vnímavý,“ pochvaľuje si hovorca STV Branislav Zahradník. Dodáva, že televízia je spokojná s formátmi Elá, hop!, Gombík a Gombička. Rovnako je na tom i relácia pre tínedžerov Lúskanie, ktorú moderuje Paťa Jariabková. Spokojnosť však neplatí v prípade Majstra N. JOZEF NODŽÁK mal do začiatku leta zdvihnúť sledovanosť, no nestalo sa, a tak prišiel definitívny koniec. „Je mi ľúto, že deti nemajú ani jednu reláciu, v ktorej by mohli prezentovať, čo dokážu," so smútkom v hlase hovorí Nodžák. "Do dnešného dňa som nepočul žiadne vyjadrenie, prečo sa Objavy Majstra N skončili," tvrdí.

"Generácia detí, ktoré pôvodne sledovali túto reláciu, má už iné očakávania a noví diváci si k nej nenašli cestu," obhajuje stanovisko STV Zahradník. Podľa neho sa však Objavy Majtra N stanú súčasťou histórie detskej tvorby STV: "Ale tak, ako sa nevracia Matelko, Kuko či Raťafák Plachta, už sa nevráti ani Majster N. Dnešné deti si nájdu svojich hrdinov v nových reláciách," dodáva hovorca STV. Majter N zatiaľ cestuje po Slovensku a organizuje vystúpenia pre deti. Na televíznu obrazovku sa však už zrejme nedostane.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu