Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

400 rokov Chorvátov vo Viedni

400 rokov Chorvátov vo Viedni
400 rokov Chorvátov vo Viedni

Bratislava, 17. jún 2010 – Chorvátske menšiny žijú v mnohých dnešných európskych štátoch. V niektorých podunajských krajinách sa Chorváti usadili ešte na začiatku a v priebehu 16. storočia, keď ich osmanské vpády nútili opúšťať svoju domovinu. Sú to Chorváti, ktorí dnes žijú v Rakúsku, na Slovensku, v severozápadnej časti Maďarska a ktorí sú súčasťou korpusu burgenlandských Chorvátov.

V dôsledku osmanských výbojov sa Chorváti, prichádzajúci prevažne zo severných a centrálnych oblastí Chorvátska, usadili ešte aj severnejšie - na Morave, v dnešnej Českej republike.

Gradišćanskí (burgenlandskí) – rakúski Chorváti žijú na území jednej z deviatich spolkových krajín Rakúska – v Burgenlande. Ako jediná má spoločnú hranicu s Maďarskom a na severovýchode hraničí Burgenland so Slovenskou republikou a na juhovýchode so Slovinskom. Približne 60 až 100 tisíc Chorvátov sa usídlilo v tejto oblasti v priebehu 16. storočia na úteku pred Turkami. Najväčšia časť chorvátskej populácie sídli v okolí hlavného mesta Burgenlandu – v Eisenstadte (chorv. Željezno).

Výstavou 400 rokov Chorvátov vo Viedni, ktorej vernisáž sa koná dňa 19. júna 2010 o 14.00 hod. vo výstavnej sieni SNM-Múzea kultúry Chorvátov na Slovensku, si organizátori chceli pripomenúť a návštevníkom priblížiť práve históriu, kultúru a spôsob života príslušníkov tejto chorvátskej etnickej diaspory – burgenlandských Chorvátov.

Výstava je prístupná pre verejnosť do 31. augusta 2010 v priestoroch Slovenského národného múzea - Múzea kultúry Chorvátov na Slovensku na Istrijskej ulici č. 68 v Bratislave - Devínskej Novej Vsi denne od 10.00 do 16.00 hod.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu