Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Balet na doskách MDPOH už tento víkend!

Malý princ Zobraziť galériu (5)
Malý princ

BRATISLAVA - Mestské Divadlo P. O. Hviezdoslava vám tento víkend prínáša viacero zaujímavých predstavení. Jedným z nich je M. R. ŠTEFÁNIK v podaní Štátneho divadla Košice.

M. R. ŠTEFÁNIK Ondrej Šoth, Zuzana Mistríková 28.5.2010, piatok, 19.00 Vstupné: 9€, 7€

Moderné tanečné divadlo hľadajúce odpoveď na otázku, ako sa v súkolí veľkých dejín cíti malý človek, ktorý ide za svojím presvedčením, že je možné zmeniť svet. Osud M. R. Štefánika je dôkazom toho, že konkrétny človek môže ovplyvniť život nielen svoj a svojich blízkych, ale aj celých národov.

 

„Pre ľudí pevného predsavzatia a vytrvalosti niet nemožnosti.“

M. R. Štefánik - Astronóm, cestovateľ, politik, spoluzakladateľ prvého československého štátu. Pravdepodobne neexistuje reprezentant Slovenska, na ktorom by bolo možné lepšie demonštrovať, ako jednotlivé režimy prispôsobovali svojim potrebám „interpretáciu“ historických udalostí a významných osobností. Napriek všeobecnej vedomosti o existencii M. R. Štefánika o ňom v skutočnosti vieme žalostne málo... Zahynul 4. mája 1919 pri svojom návrate na Slovensko, ktoré sa – i vďaka nemu – stalo súčasťou novej Československej republiky. Za necelých 39 rokov stihol prežiť niekoľko plnohodnotných životov. Bol drobný, nenápadný, mal prenikavo modré oči a od mladosti podlomené zdravie. Svojim šarmom a schopnosťou dohodnúť sa okúzľoval nielen dámy vo vtedajších pražských a parížskych salónov, ale i predstaviteľov vzdialených exotických krajín a popredných politikov.

 

 

MALÝ PRINC Michal Pavlíček 29.5.2010, sobota, 10.00 Vstupné: 3€

Malý princ je téma, ktorá oslovuje neustále celý svet svojou čistotou, filozofiou a pochopením sveta, v ktorom žijeme. Je to návrat k ľudskosti, poetike, jemnosti a ľudskému dotyku. Tento príbeh je príbehom našej európskej kultúry, kultúry s bohatou tradíciou, ktorá je na základe svetového ekonomického tlaku nenápadne zatracovaná, kde materiálne hodnoty prevyšujú základný vzťah človeka k vesmíru a k sebe samému. Predstavenie je životným príbehom A. Exupéryho, začína jeho detstvom, narodeninami a prechádza do dospelosti, kedy sa stáva vojenským pilotom. Celý jeho životný príbeh je zapísaný ako osud vo hviezdach a paralelne sa odvíja ako príbeh Malého princa vo vesmíre.

Základnou filozofiou celého projektu je: ,, ako v nebi, tak i na zemi".

 

 

ODYSSEUS Michael Kocáb, Ondrej Šoth 29.5.2010, sobota, 19.00 Vstupné: 9€, 7€

Oslavy 60. výročia košického baletu vyvrcholili premiérou predstavenia Odysseus. Choreograf Ondrej Šoth ho po prvýkrát naštudoval pred 22 rokmi v slávnej Laterne Magike. Je to moderné multimediálne dielo, v ktorom tanečníci úzko spolupracujú s filmom a hudbou, pod ktorú sa aj tentokrát podpísal frontman legendárnej kapely Pražský výběr Michael Kocáb. Príbeh človeka, ktorý opustil svoju rodinu a domov, aby odišiel do Trójskej vojny, ktorej obetuje svoj život a napokon v nej zvíťazí, fascinoval Šotha už dávno. „Aj ja som si uvedomil, že človek na tejto zemi skutočne nikde nie je doma. Keď som sa po prežitých tortúrach v zahraničí vrátil pracovať domov, zistil som, že aj tu oproti mne stojí mnoho stien.“ Odysseus je predstavenie otvorené, nekonvenčné, pravdivé, ale aj rebelské.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu