Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

PREmenüDNV v Múzeu kultúry Chorvátov na Slovensku

Výstava potrvá od konca mája do polky júna Zobraziť galériu (2)
Výstava potrvá od konca mája do polky júna

BRATISLAVA - PREmenüDNV je architektonická výstava, ktorej vernisáž sa koná dňa 28. mája 2010 o 18.00 hod. v SNM - Múzeu kultúry Chorvátov na Slovensku v Devínskej Novej Vsi. A práve táto atraktívna mestská časť Bratislavy je ústrednou témou výstavy, ktorej podtitul znie 14 autorov - 16 lokalít - 22 návrhov.

Ak sa pozrieme na Devínsku Novú Ves s dostatočným nadhľadom, zistíme, že táto lokalita je plná kontrastov. Svoju vnútornú schizofréniu zdedila už z dávnej minulosti, či už to bolo zo samotnej hraničnej polohy alebo z nanesených kultúrno-historických a spoločenských vrstiev. V 70. rokoch bola obec pričlenená k mestu Bratislava a rozpoltenosť vývoja tejto mestskej časti sa prejavila aj v urbánnej štruktúre, keď do pokojnej dedinskej zástavby boli vložené veľké sídelne útvary v podobe vyšších panelových bytových domov, čo malo za následok aj následné zmiešanie rôznych generačných a regionálnych spoločenských skupín.

Zmenila sa priestorová a výšková proporcia obce, teraz už skôr mesta, ale bez námestia, parku, promenády. Vysoké paneláky, dedinské domčeky so záhradkami, výnimočná príroda a výkonný priemysel sa vzájomne zrážajú na tomto pomerne malom území. Konfrontácia týchto protikladov je viditeľná aj z blízkych panoramatických výhľadov na celú devínskonovoveskú rovinu. Plochy sa o seba trú a vznikajú kritické miesta, ktoré by bolo potrebné dotvoriť.

Práve z tohto dôvodu vznikla architektonická iniciatíva pod autorským vedením architekta Daniela Šubína, ktorej snahou je tieto vybrané lokality funkčne a priestorovo „doladiť“ a vytvoriť tak jedno komplexné architektonické menu ako prvý krok pre verejnú diskusiu v Devínskej Novej Vsi.

Skladba riešiteľského kolektívu pozostáva najmä z domácich tvorcov, čiže bude bez akejkoľvek anonymity a lokálnej odlúčenosti. Aby sa zachoval zdravý odstup od konkrétnych riešení, riešiteľský tím bude ešte doplnený o mladú architektonickú generáciu, pôsobiacu na území Bratislavy, ktorá by mala pomôcť nájsť nový pohľad a invenčnosť na dané miesta tejto lokality.

Tým by mala byť zabezpečená tvorivá sloboda a nezávislosť, ale takisto predpoklad vypracovať taký finálny výstup, ktorý bude smerovať k celistvej ideovej koncepcii, zabezpečujúcej splynutie mnohých kontrastov Devínskej Novej Vsi do jedného pestrého, avšak kompaktného celku.

ýstava bude prístupná verejnosti od 29. mája do 16. júna 2010 v priestoroch Slovenského národného múzea - Múzea kultúry Chorvátov na Slovensku na Istrijskej ulici 68 v Bratislave - Devínskej Novej Vsi denne od 10.00 do 16.00 hod. Vstupné na výstavu je zdarma.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu