Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Jeden zlodej, obrazy za 100 miliónov!

Policajt zaisťuje stopy na rámoch z ukradnutých obrazov Zobraziť galériu (11)
Policajt zaisťuje stopy na rámoch z ukradnutých obrazov

PARÍŽ - Z múzea moderného umenia v Paríži včera v noci ukradli päť diel veľkých majstrov moderného maliarstva. Oznámila to francúzska polícia. Parížska prokuratúra hodnotu ukradnutých obrazov odhadla na 500 miliónov eur. To by bolo vo Francúzsku bezprecedentné a niektoré servery preto písali o "krádeži storočia".

Predstaviteľ parížskej radnice ale neskôr povedal, že škoda je pod 100 miliónov eur. Krádež zrejme spáchal len jeden človek.

Ukradnuté boli obrazy Le pigeon aux petits pois (Holub s hráškom) od Pabla Picassa, La Pastorale (Pastorale) od Henriho Matissa, L'olivier pres de l'Estaque (Olivovník pri l'Estaque) od Georgesa Braqua, La femme a l ' éventail (Žena s vejárom) od Amedeo Modiglianiho a Nature morte aux chandeliers (Zátišie so svietnikom) od Fernanda Légera.

Podľa agentúry AP sa zdá, že obrazy neboli vyrezané z rámov, ale rámy boli rozložené a obrazy z nich páchateľ starostlivo vyňal.

Krádež zistil krátko pred siedmou hodinou nočný strážca. Jedno sklo v stene budovy bolo vyrezané a zámok na mreže do objektu bol rozlomený. Z troch nočných strážnikov vraj žiadny nič zvláštneho nespozoroval. Podľa záznamov bezpečnostných kamier sa do múzea vlámal jeden maskovaný človek. Či ale bola krádež dielom len jedného páchateľa, vyšetrovatelia naďalekj zisťujú. Zástupca šéfa kultúrneho odboru parížskej radnice Christophe Girard povedal, že bezpečnostný systém múzea bol vyradený z prevádzky.

V rozpore s prvými odhadmi Girard povedal, že hodnota odcudzených obrazov je "pod sto miliónov eur". Picassov obraz odhaduje na 23 a Matissov na 15 miliónov eur.

Polícia celú budovu izolovala. Múzeum v záujme vyšetrovania výnimočne uzavreli. Vyšetrovanie vedie brigáda pre potláčanie banditizmu. Fotografie obrazov a technické údaje o nich hneď po zistení krádeže prostredníctvom Interpolu rozposlali do všetkých policajných databáz vo svete.

Parížsky starosta Bertrand Delanoë, pod ktorého múzeum spadá, vo vyhlásení uviedol, že ho krádež "zarmútila a šokovala" a označil ju za "neprípustný útok na parížske a svetové kultúrne dedičstvo." Francúzske médiá poznamenávajú, že vyšetrovanie podobných prípadov v minulosti ukázalo, že išlo o krádeže na objednávku pre súkromných zberateľov.

Múzeum je v jednom z dvoch krídel Tokijského paláca, postaveného ku svetovej výstave v roku 1937 na pravom brehu Seiny približne proti Eiffelovej veži. Má vo svojich zbierkach približne 8000 diel popredných majstrov 20. storočia a vďaka darom zbierku neustále rozširuje.

V posledných mesiacoch vo Francúzsku zaznamenali niekoľko veľkých krádeží umeleckých diel. V januári napríklad zmizlo z jednej vily na Azúrovom pobreží asi 30 obrazov, medzi nimi i niekoľko od Pabla Picassa a Henriho Rousseaua, krátko predtým z múzea Cantina v Marseille ukradli jeden pastel od Edgara Degasa, ktorý tam zapožičalo parížske múzeum d'Orsay. Vlani v lete z Picassovho múzea v Paríži za bieleho dňa ukradli maliarov skicár s kresbami v hodnote tri milióny eur.

"S týmito obrazmi nemôžete nič robiť. Všetky krajiny sveta sme varovali a žiadny zberateľ nie je tak hlúpy, aby si kúpil obraz, ktorý nemôže ukázať iným zberateľom a ktorý ho môže priviesť do väzenia. Týchto päť obrazov je nepredajných, takže páni zlodeji, ste hlupáci. Bude najlepšie, keď ich hneď vrátite," povedal.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu