Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Tajomstvo Grety Garbo alebo fiktívny príbeh veľkej lásky

Edita Borsová a Anna Javorková Zobraziť galériu (4)
Edita Borsová a Anna Javorková

Zvukový film pochoval mnoho hviezd nemej éry. Švédska herečka Greta Garbo však patrila k tým, ktoré sa aj na zvukovom filmovom plátne výnimočne presadili.

"Božská Greta", ako ju nazvala kritika, stála pred kamerou posledný raz ako 36-ročná v roku 1941, jej popularita však rokmi nezoslabla a je uznávanou veľkou svetovou filmovou hviezdou. Vytvorila si vlastný herecký štýl, jemný a vznešený, jej herectvo charakterizovala chladná elegancia.

Zvodný herecký výkon predviedla v úlohe špiónky vo filme Mata Hari , excelovala vo filmoch Zuzana Lenoxová, Grandhotel, Kráľovná Kristína či v druhej verzii filmu Anna Kareninová. Za vrchol jej kariéry je považovaný herecký výkon vo filme Dáma s kaméliami. Štyrikrát ju nominovali na Oscara.

Zomrela 15. apríla 1990 v New Yorku. Tajomstvo jej života naďalej pretrváva, nikto sa už nikdy nedozvie, ako zomrela a kedy ju pochovali. V očiach verejnosti skutočná Garbo zostala neznáma. Vyšlo o nej veľa životopisov, a v každom sa hovorí, že bola mystická aj v súkromí a predurčená na samotu. V skutočnosti si však táto svetová filmová hviezda svoj život zariadila tak, že si udržala atmosféru svojej mystickej samoty.

Dôvody, prečo sa Greta Garbo utiahla do ústrania a prestala nakrúcať i ako prežila roky mimo filmových kamier, nie sú síce tajomstvom, ale vie sa o nich málo. Gavran ponúka celkom príťažlivý variant: Garbo sa zamilovala, no láska jej života ju opustila, aby šla bojovať za vlasť. V bojoch zahynul a odvtedy – už 14 rokov – Garbo trápia depresie a nočné mory. Jej psychiatrička ju prehovorí, aby doinscenovala Billov odchod, až kým sa jej neuľaví. Garbo sa do muža, ktorý stvárňuje Billa, zamiluje, no aj ten ju opustí a nakoniec - je to všetko len divadlo.

Gavran sa vo svojich hrách rád pohráva s ilúziou, so skĺbením fikcie a skutočnosti, aby nikto nevedel rozoznať, čo z toho je vlastne pravda. V jadre tejto divácky pútavej hry s výraznými biografickými momentami nájde návštevník divadla odpoveď na otázku prečo Greta Garbo opustila opojný svet filmových ateliérov, nazrie do tajných zákutí jej citového života a dozvie sa aj o jej tajnej osudovej láske a bláznivej myšlienke vrátiť čas naspäť.

Pútavý príbeh v podaní vynikajúcich hercov Anny Javorkovej, Dušana Jamricha a Edity Borsovej určite stojí za návštevu Mestského divadla P.O.Hviezdoslava dňa 25. januára 2010 o 19,00 hodine.

 

Predpredaj a informácie: www.ticketportal.sk

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu