Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Vladimír a Michal Dlouhý a ich Chvála bláznovství

Michal a Vladimír Dlouhý
Michal a Vladimír Dlouhý

Bratov Dlouhých slovenským divákom extra predstavovať netreba. MDPOH prináša ich excelentné herecké umenie uvedenim predstavenia Chvála Bláznovství dojímavú komédiu o dvoch bláznoch, ktorí zápasia s realitou všedného dňa.

Elling a Kjell Bjarne sú autisti, na ktorých sa podpísala rodičovská výchova aj spoločnosť. Spoznali sa náhodou počas pobytu v ústavnej liečbe. Po značných úspechoch v liečbe odchádzajú a v rámci sociálneho programu magistrátu mesta Oslo dostávajú veľkú šancu – spoločný štátny byt a tiež podporu pracovníka magistrátu Franka.

Michalovi Dlouhému ako inštalatérovi Kjellovi, všemožne sa strániacemu ľudí kontruje famózny Vladimír Dlouhý v úlohe sexom a jedlom posadnutého Ellinga, ktorý pri spomienke na svoju krkavčiu matku, prepadá záchvatom zúrivosti. Obaja hereckí bratia si hru dokonale užívajú a do sveta „podivínov“ bravúrne vťahujú aj divákov. „V té hře prožíváme vrchol kariéry. Navíc nás to spolu ohromně baví,” pochvaľuje si Vladimír: „Brácha mě musí hlídat, jsem na něm strašně závislej. Já jsem ho vy¬chovával, když byl malej. Teď se role otočily a on vychovává mě na starý kolena.” Michal Dlouhý na bratovu adresu podotýka: „Hrát s ním je pro mě velká škola. On je prostě génius."

Hlavní hrdinovia stoja na prahu nového života, veľmi si želajú stať sa súčasťou všedného dňa, no nie je to vôbec jednoduché. Všetko im robí problém. Bežné životné situácie sú neprekonateľnými ťažkosťami. Viete si predstaviť aké náročné môže byť telefonovanie? Alebo nakupovanie, návšteva reštaurácie, či kina? Na postupnom zvykaní si na bežné situácie, na odhaľovaní „samozrejmých“ ľudských návykov a činností a na „čistej“ optike mentálne iných ľudí stavia autor veľmi silný a pútavý príbeh.

 

Bratia Dlouhí 

Starší Vladimír sa stal detskou hviezdou vďaka Kachyňovmu filmu Už zase skáču přes kaluže (1970). Vo svojom debute hral úlohu chlapca, s ťažkou obrnou a bojujúceho s ochrnutím. Kritika sa vtedy o jeho výkone vyjadrovala v superlatívoch a ako o velkom hereckom objave. Ďaľšie roky im dali za pravdu. Jeho nesmrteľnou rolou sa stal Petr Majer z filmových rozprávok Arabela. V tej dobe zazname-nala Arabela taký boom, že mu chodilo až dvesto milostných dopisov denne.

Mladší Michal podobne ako Vladimír začínal s herectvom už ako dieťa. Má za sebou filmové postavy krásnych princov, ale aj rozporuplnu postavu Karla vo filme Sametoví vrazi podľa skutočnej udalosti. Svoje pohybové schopnosti a vynikajúcu kondičku ukázal v seriáli Posledná sezóna a v tanečnej súťaži Star dance.

 

Predstavenie môžete vidieť po prvýkrát dňa 14. decembra 2009 o 19,00 hodine v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava

Predpredaj a informácie: v Informačnom centre na Klobučníckej ulici 2 alebo v sieti Ticketportal, www.ticketportal.sk

Hodinu pred predstavením predaj v DPOH, Laurinská 1, 811 01 Bratislava.

www.mestskedivadlo.sk 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu