Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Spoveď Zuzany Pravňanskej, alias Majky z Gurunu: Z oblakov som zletela rovno do pekiel

Zuzana Pravňanská Zobraziť galériu (5)
Zuzana Pravňanská

BRATISLAVA - Spadla z oblakov. Najprv ako Majka z Gurunu, detská filmová hviezda, idol školákov v mnohých krajinách. Netrvalo dlho a z oblakov zletela znova. A potom ešte mnohokrát. Tvrdo. Bolestivo. Bez záchranného padáka.

Nad závratne úspešnou a talentovanou detskou herečkou Zuzanou Pravňanskou (36), alias mimozemšťankou Majkou, sa na dlhé roky zavreli hlbiny. Prežila v nich peklo. A o svojom strmhlavom páde rozpráva exkluzívne v našom novom seriáli.

Prvýkrát sa objavila na televíznych obrazovkách už ako päťročná. V protipožiarnej reklame. "Aha, ocko, našla som zápalku," bola prvá televízna veta Zuzanky Pravňanskej. Neposedné hnedooké dievčatko v krátkom šote neušlo pozornosti režiséra Martina Hollého. O rok už Zuzka hrala v jeho filme Stroskotanie Danubia. A o dva roky vyhrala konkurz do seriálu Spadla z oblakov. "Bola to moja životná šanca," tvrdí Zuzana. Mimozemšťanka Majka, ktorá v pokazenej rakete dopadla na Zem, z malej školáčky urobila populárnu filmovú hviezdičku. A zo dňa na deň ukončila jej detstvo. "Bola som nesmierne šťastná, no zároveň som sa toho bála," spomína Zuzana na začiatok filmovej kariéry, krátkej a oslnivej, ako prelet kométy.

Rolu Majky z Gurunu si vyplakala. "Zahraj, že si stratila bábiku, povedal mi na konkurze režisér. A ja som sa na povel rozplakala," usmieva sa Zuzana, ktorá vtedy bodovala aj svojím úžasným temperamentom a všestrannosťou. "Chodila som na gymnastiku, neskôr klavír, plávanie, v škole som bola vyznamenaná..." To sa postupne končilo s mimozemšťankou Majkou. Seriál, ktorý mal premiéru v roku 1979, sa nakrúcal dvadsaťdva mesiacov a Zuzana každým dňom naberala väčšie a väčšie sebavedomie. "Bolo mi všetko ukradnuté. Veď som bola hviezda!"

Nepodržala ju ani rodina: "Rodičia boli na mňa hrdí, ale nikdy sa mi bohvieako nevenovali. Od detstva som musela byť úplne samostatná." Bývali na jednom z bratislavských sídlisk - jej rodičia, staršia sestra a Zuzka. "Veľmi sme si nerozumeli," priznáva, "azda iba s otcom" A tak jej blízkych i spolužiakov časom nahradila partia. Začali sa dni blicovania v škole a neskôr aj preflákané noci. Malá šikovná školáčka spoznávala život ulice: "Už ako šesťročná som začala fajčiť. Tejto hnusnej drogy sa nikdy nezbavím," hovorí Zuzana, kedysi slávna Majka zo vzdialenej planéty Gurun, ktorej hviezda zhasla, sotva sa zrodila. Základnú školu skončila so štvorkami a trojkou zo správania.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu