Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Benátky: Začína sa najstarší filmový festival sveta

Benátky
Benátky

BENÁTKY - Snímka Baaria talianskeho oscarového režiséra Giuseppeho Tornatoreho začne dnes 66. ročník Medzinárodného filmového festivalu v Benátkach. O najvyššie ocenenie, Zlatého leva sa bude uchádzať 25 filmov, najväčšie zastúpenie bude mať americká kinematografia, ktorá má v súťažnej sekcii šesť snímok.

Bude medzi nimi aj najnovšia snímka kontroverzného režiséra Michaela Moorea venovaná globálnej ekonomickej kríze Capitalism: A Love Story (Kapitalizmus: Milostný príbeh), ktorá vzbudzuje veľké očakávania.

Štyri snímky nasadili Taliansko a Francúzsko, dva filmy zastupujú Hongkong a Nemecko, ďalšie Srí Lanku, Izrael, Rakúsko, Japonsko a Egypt. Predsedom poroty bude oscarový režisér Ang Lee.

Medzi hereckými hviezdami, ktoré by mali do Benátok zavítať, sú napríklad George Clooney a Matt Damon. Cenu každoročne udeľovanú osobnosti, ktorá zanechala stopu v súčasnom filme, tento rok dostane Sylvester Stallone.

Na festivale bude mať svetovú premiéru aj film režisérky Miry Fornayovej Líška. Česko-slovensko-írsky koprodukčný film s motívom úniku pred nemožnosti minulosťou, sesterskej lásky a odpustenia bol vybraný do súťažnej sekcie debut 24 International Film Critic's Week.

Benátsky festival je najstarším filmovým festivalom sveta a zároveň jedným z najprestížnejších. Bol založený v roku 1932 a jeho "domovom" je známy benátsky ostrov Lido.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu