Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Rodinný sprievodca po hradných múzeách

Rodinný sprievodca po hradných múzeách
Rodinný sprievodca po hradných múzeách

BRATISLAVA – Janko Zápoľský, Paľko Pálfi, Mária Antoinetta Habsburská alebo Jurko Andráši – to sú noví sprievodcovia návštevníkov hradov, zámkov a kaštieľov v správe Slovenského národného múzea, ktoré vydalo nového rodinného sprievodcu U nás doma. Kniha ponúkne deväť príbehov, ktoré pomôžu rodinám s deťmi zatraktívniť a zinteraktívniť stretnutie detí s dávnou históriou.

Témou rodinného sprievodcu je každodenný život šľachtických detí v minulosti. Čitatelia a návštevníci sa dozvedia, ako to pravdepodobne vyzeralo doma u Andrášiovcov, Pálfiovcov, Zápoľských či Brunskvikovcov. Rodičia budú môcť rozvíjať so svojím dieťaťom jednotlivé témy načrtnuté v deji sprievodcu. Pri orientácii v priestore i téme pomáhajú rodičom rôzne ikony v texte (choď, porovnaj, nakresli, zamysli sa). Príbehy jednotlivých múzeí sú koncipované vždy ako stretnutia s dieťaťom, ktoré v niektorom historickom období naozaj obývalo ten-ktorý hradný objekt. Rozprávania detských postáv vychádzajú z historických prameňov, ale v záujme ich oživenia autori občas pristúpili k ich voľnejšej adaptácii. Tento rodinný sprievodca teda necituje striktne historické texty, ale používa ich pri vytváraní obrazu o tom, „ako to asi kedysi bolo“.

V ideálnom prípade dieťa číta text spolu s rodičom alebo spoločne sledujú postavičku príbehu na všetky miesta, kam ich nasmeruje. Nie je to však jediný spôsob, ako knihu používať. Keďže text nenadväzuje priamo na lektorský sprievod, rodičia a deti s ním môžu pracovať aj po návšteve hradu, cestou domov alebo až doma. Každá súčasť rodinného sprievodcu obsahuje aj takzvaný hradný itinerár alebo denník rodinných výletov. Môže poslúžiť na zaznamenanie si dátumov, dojmov, kresieb či fotografií z návštev.

Materiál knihy U nás doma má formu zakladača a deviatich nezávislých sprievodcov po jednotlivých hradoch, zámkoch a kaštieľoch v správe Slovenského národného múzea (Hrad Červený Kameň, Hrad Modrý Kameň, Spišský hrad, Bratislavský hrad, Hrad Krásna Hôrka, Zámok Bojnice, Zámok Betliar, Kaštieľ Dolná Krupá, Kaštieľ Dolná Strehová). Na každom uvedenom mieste si je možné zakúpiť príbehy rodinných sprievodcov a postupne ich vkladať do zakladača. Stačí si zakúpiť zakladač s prvým hradným príbehom a ak sa ním návštevníci v nasledujúcich múzeách preukážu, dostanú ďalšie príbehy zadarmo.

Rodinného sprievodcu U nás doma zostavil autorský kolektív pracovníkov jednotlivých múzeí Slovenského národného múzea. Projekt koordinovala Eva Kotláriková zo SNM - Oddelenia múzejnej pedagogiky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu