Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Alexander Veľký

Alexander Veľký
Alexander Veľký

Hlavného predstaviteľa COLINA FARRELLA pri nakrúcaní monumentálneho historického eposu takmer zabil slon.

Temperamentný kráľ, vizionár, plný ambícií, odvahy a arogancie, vedúci svoje obrovské vojsko proti perzskej armáde, syn zúfalo túžiaci po uznaní prísneho a bojmi zjazveného otca a rozorvaný odkazom svojej matky, neúnavný dobyvateľ, ktorý nikdy neprehral bitku a priviedol svojich vojakov až na okraj vtedy známeho sveta. Bol toto všetko a možno ešte aj niečo viac – Alexander Veľký.

Kauza sexuálna orientácia

Režisér, producent a scenárista Oliver Stone o Alexandrovi uvažoval už v roku 1990. Po niekoľkých nevydarených pokusoch začal o šesť rokov neskôr písať scenár s gréckou autorkou Laetou Kalogridis, ale až vďaka spolupráci s producentom Moritzom Bormanom sa veci pohli. Borman vraví: „Mnoho z nás vie o Alexandrovi len to základné, ale vlastne nič o ňom ako o človeku. Oliverov scenár sa však pýta na jeho motiváciu, ukazuje, ako ovplyvňoval svoje okolie a ako nové kultúry ovplyvňovali jeho. Nejde len o lekciu z histórie.“ Uzdu fantázii popustili pravdepodobne až príliš a voči zobrazeniu Alexandra ako bisexuála sa okamžite ohradili Gréci a na Stona sa zosypali žaloby. Voči filmu právnici v podstate výhrady nemali, ale trvajú na tom, aby sa pred filmom uvádzalo, že časti príbehu nie sú založené na historických faktoch (zatiaľ sa im to podarilo presadiť iba v Grécku). O možnej Alexandrovej bisexuálnej orientácii totiž nehovorí ani jeden historický zdroj.

Železný muž

Výber Colina Farrella do hlavnej úlohy sa Oliverovi Stonovi mimoriadne vyplatil. Írsky rodák odovzdával pred kamerou 120 percent a v niekoľkých prípadoch zachraňoval nakrúcanie. Pri bojovej scéne s dvadsiatkou slonov, ktorá vznikala v Thajsku, chýbalo niekoľko centimetrov a Farrell by sa s Alexandrom Veľkým mohol stretnúť osobne. Takmer ho zaľahol slon, našťastie utrpel iba menšie zranenia nôh. Nechcel sa dať ani ošetriť, nohy si obviazal kusom plátna, vysadol na koňa a pracoval ďalej: „Tak som sa vcítil do postavy, že som ani nevnímal bolesť. Moju vlastnú krv nebolo možné odlíšiť od tej umelej, záberom to dodalo autenticitu.“ S hendikepom sa pred kameru vrátil ešte raz. Pri prevoze hotového filmového materiálu z Thajska ho röntgenové skenery na letisku nešťastnou náhodou poškodili a Stone musel niektoré scény nakrútiť odznova. Aby tej smoly nebolo málo, Colin mal práve v tom čase nohu v sadre, pretože si zlomil členok. Napriek tomu odcestoval do Ázie a nanovo zahral scénu, v ktorej doráňaný Alexander iba o vlások unikne smrti. Bolesť ani nemusel predstierať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu