Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ady Hajdu prestrieľal cestu novému albumu skupiny Hex

Ady Hajdu a Jirka Macháček pokrstili prvé DVD Hexu
Ady Hajdu a Jirka Macháček pokrstili prvé DVD Hexu

BRATISLAVA - November bol v Bratislave plný veľkých koncertných udalostí, svoje vystúpenia tu odohrali slávne medzinárodné hviezdy, ale aj mnohé miestne hudobné zoskupenia. V posledný deň tohto mesiaca sa v Parku kultúry a oddychu (PKO) odohral tradičný minifestival Zimný Žákovic open.

Ten sa minulý rok konal v Starej tržnici, no pre veľký záujem fanúšikov tento rok podujatie organizátori presunuli do väčšieho PKO. "Teším sa, že ľudia znovu prišli. Tu v PKO je to oveľa vzdušnejšie a kapacitne sa sem zmestí oveľa viac divákov," povedal Yxo, basgitarista kapely Hex. Naozaj obľúbené akcia, ktorá sa atmosférou ponáša na letné festivaly, hostila v piatok bratislavské kapely Cliché, Vetroplach, Hex, Polemic a českú veselú skupinu Mig 21.

Krátko po osemnástej hodine sa ako prví na pódiu ukázali Cliché. Kapela združená okolo frontmana Juraja Podmanického mala smolu, že jej koncert začal tak skoro, obecenstvo tvorilo počas ich vystúpenia len niekoľko desiatok divákov. Aj táto hŕstka najvernejších sa ale od začiatku bavila na skladbách ako Žena či Kormorán, ktoré patria medzi to najlepšie z repertoáru mladej skupiny.

Po nich sa predstavili ich kamaráti, kapela Vetroplach. Tí už vystupovali pred plnšou halou a svojím energickým výkonom začali v PKO dostávať ľudí do varu. Aj oni ponúkli klasický prierez svojej tvorby s najväčšími hitmi a tá pravá veselá atmosféra, ktorá je pre Žákovic charakteristická, začala naberať na obrátkach.

Jediný zahraničný hosť, skupina Mig 21, ktorá sa predstavila po Vetroplachu na Slovensku, nie je taká známa ako u našich západných susedov, po svojom vystúpení ale pribudlo na jej konto určite stovky nových fanúšikov. Spevák a herec Jiří Macháček opäť potvrdil, že je predovšetkým zabávačom, ktorý dokáže rozosmiať už len triviálnym gestom. Počas celého koncertu zasadzoval medzi pesničky vtipné komentáre a takmer po každej skladbe sa s návštevníkmi PKO lúčil. Na rad prišli ale aj hity Petra a Gábina, Malotraktorem či Vlajky vlají. Svoje vystúpenie ukončili za búrlivého potlesku baladickou pesničkou Snadné je žít.

Hodiny ukazovali čas 22:00, keď sa na pódiu objavili Yxo, Ďuďo, Tybyke a Fefe alias kapela Hex. "Bratislavskí chalani" hrali na rozdiel od roku 2006 výlučne svoje pesničky z jedenástich albumov, ktoré na svojom konte majú. Krátko po začiatku na chvíľu vystúpenie prerušili, to preto, aby pokrstili svoje prvé DVD s názvom Cesta z mesta. Krstnými rodičmi boli herec Ady Hajdu a frontman skupiny Mig 21 Jiří Macháček.

Krst prebiehal netradične, Ady totiž pištoľou doslova prestrieľal tomuto DVD cestu v dnešnej bezohľadnej dobe. Yxo následne hodil pokrstené DVD do publika a šťastný majiteľ ani len netušil, že Cesta z mesta nebude jediným darčekom, ktorý si z koncertu odnesie. Lukáš, ako znelo meno chlapca, ktorý si DVD chytil, navyše z rúk Yxa a leteckej spoločnosti Pelikán dostal dve letenky od tejto spoločnosti.

Do značnej miery unavení návštevníci podujatia, ktoré má pod patronátom Mariana Žákovic sa "dorazili" koncertom ska skupiny Polemic. Ten začal až krátko pred polnocou. Jamajsky orientovaní hudobníci v našom hlavnom meste hrali aj množstvo starších skladieb, ktoré tradične na koncertoch nehrávajú, čím potešili najmä svojich verných fanúšikov. Vystúpenie bolo podobne ako v prípade Hexu prerušené, "Polemici" si z rúk zástupcu vydavateľstva Sony BMG prevzali platinu za predaj ich DVD Polemic Live, ktoré chlapci nahrali na festivale Hodokvas. Ich koncert s prídavkami doznel o pol druhej v noci. Návštevníci, ktorých sa v PKO zišlo viac ako 2000, teda mohli vidieť a počuť vyše sedemhodinový program, ktorý sa naozaj skôr ponášal na festival než na "obyčajný" koncert.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu