Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Divadelnú Nitru dnes otvorí Deutsches Theater

Deutsches Theater z Berlína predvedie na doskách nitrianskeho divadla hru Don Karlos.
Deutsches Theater z Berlína predvedie na doskách nitrianskeho divadla hru Don Karlos.

NITRA - Šestnásty ročník Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra dnes otvorí o 18.30 h. Deutsches Theater z Berlína, ktoré na dosky nitrianskeho Divadla Andreja Bagara prinesie hru Don Karlos. Klasiku z pera Friedricha Schillera režíruje Nicolas Stemann.

Festival potrvá do 26. septembra. Počas šiestich dní vystúpi na jeho hlavných javiskách dovedna 13 súborov z deviatich krajín, z toho osem zahraničných súborov z Nemecka, Talianska, Nórska, Chorvátska, Slovinska, Maďarska, Českej republiky a Poľska. Slovensko bude reprezentovať päť divadiel - Divadlo Andreja Bagara v Nitre, Divadlo Aréna a Štúdio 12 z Bratislavy, Jókaiho divadlo z Komárna a Slovenské komorné divadlo z Martina. Pripravených je viac ako sto sprievodných podujatí, Prehliadka európskeho filmu, medzinárodná konferencia i vlastná produkcia festivalu. Chýbať nebudú ani tradičné ranné diskusie s tvorcami či festivalový Meeting point. Leitmotívom tohto ročníka je hľadanie identity stredu, vyjadrenej novotvarom middentity.

Tohtoročná zostava scénických diel je vytvorená prevažne na báze súčasných textov a vypovedá o osude malých v teréne mocných. Kladie otázky slobody, zodpovednosti a viny. Často v podobe čiernej komédie vykresľuje obraz prejavov manipulácie, deformácie, deštrukcie a násilia, mnohokrát končiaceho hraničným činom.

Medzinárodný festival Divadelná Nitra vznikol v roku 1992 a odvtedy funguje na báze mimovládnej neziskovej organizácie. Je jedným z najväčších a najvýznamnejších podujatí neštátneho charakteru na Slovensku. V európskom kontexte patrí medzi stredné divadelné festivaly, ktoré prinášajú zaujímavú alternatívu voči väčším, renomovanejším, niekedy aj konzervatívnejším. Hlavným organizátorom je Asociácia Divadelná Nitra. V roku 2007 sa predstaví 14 režisérov a šesť súborov, ktoré dosiaľ na Divadelnej Nitre nevystupovali. Záštitu nad festivalom prevzali člen Európskej komisie Ján Figeľ, minister kultúry Marek Maďarič a primátor Nitry Jozef Dvonč.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu