Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Spisy tajnej polície očami divadiel

Spisy tajnej polície očami divadiel
Spisy tajnej polície očami divadiel

Týždeň plný kvalitného divadla. To sľubuje festival Pro-téza, ktorý sa bude konať 8. – 13. apríla v bratislavskom priestore súčasnej kultúry A4. Počas šiestich dní uvedie predstavenia, ktoré vznikli ako súčasť európskeho projektu Paralelné životy – 20. storočie očami tajnej polície.

Môžete sa tešiť na silné príbehy v podaní Opery Národního divadla Praha, výborného budapeštianskeho divadla Plavebná spoločnosť Sputnik, Nového divadla z Krakova, divadla SkRAT z Bratislavy, rumunského Divadla Odeon či Štátneho divadla z Drážďan.

„Chceme, aby boli rešpektované ľudské práva!“ tento slogan napísal kriedou na stenu v roku 1981 v malom rumunskom meste šestnásťročný chlapec. Netušil, ako veľmi mu to zmení život. Na jeho prípad narazila svetoznáma režisérka Gianina Cărbunariu. Spoločne s hercami z divadla Odeon vyrozpráva v hre Typografia majuskula, ako sa tento mladý chlapec musel zúčastňovať nepríjemných výsluchov. Pod nátlakom tajnej polície sa postupne odvrátil od neho jeho otec, neskôr priatelia a napokon celé mesto.

Má štátny systém takú moc, aby si určil, kto je duševne zdravý a kto nie? To je len jedna z otázok, aké kladie Plavebná spoločnosť Sputnik v príbehu o psychiatričke R.Z., ktorá skončila ako pacientka v nemocnici pre duševne chorých. Diagnostikovali jej totiž schizofréniu. Ibaže ona tvrdila, že sa proti nej sprisahala štátna bezpečnosť. Psychiatria sa v absurdnej a humornej inscenácii Reflex režiséra Dániela D. Kovácsa a scenáristu Pétera Závadu stáva metaforou komunistickej spoločnosti, kde si nikto nemohol byť ničím istý a kde byť paranoidný ešte neznamenalo, že po vás nešli.

Po prvý raz sa na festivale Pro‐téza predstaví opera. Český hudobný skladateľ a autor libreta Aleš Březina v spolupráci s dramatikom a režisérom Petrom Zelenkom v nej spracovali príbeh kňaza Josefa Toufara, ktorý v roku 1950 zomrel na následky mučenia štátnou políciou. Jeho farníci totiž začali šíriť zvesť o zázraku, ktorý sa uskutočnil počas svätej omše. Toufar bol následne zatknutý a obvinený najskôr z podvodu, neskôr z homosexuality a pedofílie, pričom skutočným zámerom komunistickej moci bolo potlačiť vplyv cirkvi. Inscenáciou Toufar – Mučiace hry chcú autori vniesť svetlo do dlho tabuizovanej témy a očistiť nevinných.

Nie vždy sa stáva, že v divadelnej hre vyrozprávajú účinkujúci svoj vlastný príbeh. Nemecký režisér Clemens Bechtel si vybral do svojej inscenácie Môj spis a ja deväť mužov a žien z Drážďan, ktorí na divadelných doskách rozpovedia svoj vlastný príbeh. Na javisku sa tak vedľa seba ocitnú prenasledovaní i agent tajnej polície.

Podobne aj v poľskom predstavení hrá Ada Grudziński, dcéra známeho poľského disidenta a emigranta, samú seba. Režisér inscenácie (Na)sleduj ma, Radek Rychcik a scenárista Tomasz Kireńczuk, sa dlho snažili získať prístup do archívov štátnej polície. K archívnym materiálom totiž poľská legislatíva umožňuje prístup len historikom. Napokon natrafili na životné osudy bývalého dôstojníka Bezpečnostnej služby a fiktívne spojili jeho osud s postavou striptérky, ktorá je ochotná načúvať mu.

V utorok 8. apríla otvorí festival domáce divadlo SkRAT s predstavením Vnútro vnútra. Tvorcovia Ľubo Burgr a Dušan Vicen sa inšpirovali dodnes neobjasneným prípadom podivnej smrti dvojitého agenta a kňaza Coufala. Zaoberajú sa mechanizmami, ktoré v rámci tajnej polície ŠtB umožňovali budovanie paralelnej mocenskej štruktúry a vzájomnú kontrolu jednotlivých zamestnancov a spolupracovníkov na všetkých úrovniach tejto organizácie. Mechanizmami, ktoré môžu fungovať aj po zániku ŠtB.

Už tradične bude súčasťou festivalu výstava, rozličné besedy a prezentácia čítanky Paralelné príbehy, ktorá bude obsahovať takmer 30 prípadov z archívov tajných polícií Nemecka, Maďarska, Česka, Poľska, Rumunska a Slovenska.

Iniciátorom a koordinátorom európskeho projektu Paralelné životy – 20. storočie očami tajnej polície je Asociácia Divadelná Nitra. „Zámer pripomínať si dlho tabuizovanú minulosť cez príbehy konkrétnych ľudí, ktoré boli nájdené v archívoch, dáva projektu autentickosť.“ hodnotí Darina Kárová, riaditeľka Divadelnej Nitry. „A možnosť cez postoje niekdajších obetí či vinníkov skúmať naše súčasné hodnoty, mu prepožičiava nevídanú energiu a étos.“

Festival autorského divadla Pro‐téza štartuje šnúru minifestivalov Paralelných životov. Vybrané inscenácie sa predstavia ešte v ďalších krajinách zapojených do projektu. Po Bratislave nasleduje mv júni festival v Staatsschauspiel Dresden, na ktorom bude okrem iného aj prezentácia knihy Paralelné životy vydaná v spolupráci s nemeckým vydavateľstvom Theater der Zeit. Termíny všetkých minifestivalov nájdete v kalendári na www.parallel‐lives.eu.

Organizátorom festivalu Pro‐téza je divadlo SkRAT. Podujatie sa koná pod záštitou primátora Hlavného mesta Bratislava Milana Ftáčnika a vďaka podpore Ministerstva kultúry, európskeho grantu Kultúra, Poľského inštitútu a Českého centra.

www.a4.sk/projekty/pro-teza

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu