Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Výstava obrazov jedinečnej japonskej výtvarníčky

AYAKO ROKKAKU Zobraziť galériu (10)
AYAKO ROKKAKU (Zdroj: Danubiana)

Ayako Rokkaku sa narodila v roku 1982 v Japonsku. Vyrastala na tokijskom predmestí v Čibe. Nenavštevovala žiadnu umeleckú školu, pričom maľovať začala dvadsaťročná ako samouk. Na svojich prvých výtvarných podujatiach v tokijských parkoch maľovala bez štetca, rukou nanášajúc farbu na kartón. Bol to improvizovaný spôsob maľovania naživo, tzv. „live painting“.

Neskôr jej účasť na prehliadke mladého japonského umenia  GEISAI, organizovanom Takašim Murakamim, otvorilo možnosť usporiadať samostatné výstavy nielen v Japonsku, ale aj v Európe, najmä však v Holandsku, Francúzsku, Dánsku a Švajčiarsku. Od roku 2010 žije a tvorí v Berlíne.

Nedávna výstava Ayako Rokkaku v rotterdamskej Kunsthale mala výstižný názov „Colours in My Hand“. Mladá japonská maliarka, známa predovšetkým tým, že nanáša farby na podklad priamo rukami, takýmto bezprostredným spôsobom pracuje už vyše desať rokov. Dodnes vytvorila stovky obrazov, ktorými zaujala širšiu odbornú verejnosť i profesionálne publikum. Jej tvorba je z viacerých pohľadov netradičná, pretože nepodlieha zaužívaným stereotypom. Maľuje „a la prima“, bez podmaľby, bez obvyklých prípravných štúdií a bez kompozičných či ideových zámerov. Fascinuje ju samotný maliarsky proces, ktorý často realizuje ako maliarske performancie na výstave priamo pred zrakmi divákov. „Maľba sa stále mení a každý môže tento proces premeny sledovať. Je nádherné zúčastňovať sa na tvorivom procese spolu s ostatnými...,“ povedala.

Výtvarné videnie Ayako Rokkaku sa sústreďuje na úzky okruh motívov: postavy malých dievčat s veľkými roztvorenými očami a dlhými rukami vznášajúce sa vo farebných „záhradách“, medzi domami, lodičkami a inými zázračnými a pritom obyčajnými vecami. Videné akoby očami dieťaťa a podané nevyumelkovaným štýlom, v hýrivej a žiarivej farebnosti. Spôsob práce má blízko k obľúbeným japonským animovaným filmom a seriálom, k štýlu anime, prípadne komiksom manga. Pre Ayako Rokkaku je však skôr dôležitejší spôsob alternatívnej fabulácie dejových prvkov. Jej obrazy sú živé, plné deja, vzruchu, radosti, ale aj napätia a pochybností. Neobyčajne zaujala nielen renomovaného japonského popartistu Takašiho Murakamiho, ktorý ju prizval k spolupráci na projekte VOLTA 02 v Bazileji, ale aj známeho francúzskeho zberateľa a mecéna umenia Françoisa Pinaulta. Nedávno pracovala s Kentarom Kawagučim (skupina 54-71) na filmovom projekte „About Us“, uvedenom na medzinárodnom festivale súčasného umenia SCOPE BASEL.

V roku 2011, po veľkej prírodnej katastrofe a následnej jadrovej nehode rozmýšľala tak ako mnoho iných umelcov o vlastných možnostiach, o tom, ako by mohla aj ona sama prispieť, pomôcť. Zrodila sa myšlienka, vďaka ktorej dostali deti postihnuté smutnou katastrofou príležitosť nazbierať čo najviac síl a začať odznova. Vedela, že to bude aj pre ňu prínosom, že aj ona sama nájde v tomto projekte novú silu. V meste Ofunato, ktoré bolo postihnuté ničivou vlnou tsunami, maľovala s dvesto deťmi na osemmetrové plátno. Toto vynikajúce dielo bolo vytvorené nahromadením výbušnej energie a túžob detí.

Na samostatnej výstave pod názvom Odkiaľ prichádza vôňa predstaví v Danubiana Meulensteen Art Museum viac ako 120 diel vytvorených za posledných päť rokov. V prvom týždni výstavy zároveň v priestoroch múzea vytvorí jednu zo svojich veľkoplošných malieb. Do procesu tvorby tohto diela sa budú môcť spolu s autorkou priamo zapojiť aj návštevníci. Túto možnosť budú mať od 23. do 30. septembra. Okrem pondelka 24. septembra, kedy je múzeum zatvorené.

Ayako Rokkaku chce svetom kráčať tak, aby pri tom stále zjemňovala a tríbila vlastné zmysly a pocity. Jej cieľom je, aby si deti aj dospelí pri pohľade na jej diela uvedomovali vlastné pocity. Všetkým návštevníkom výstavy želá, aby sa vo svete Ayako Rokkaku cítili príjemne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu