Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Tomáš Maštalír v Divadle Andreja Bagara v Nitre

Pýcha a predsudok Zobraziť galériu (3)
Pýcha a predsudok (Zdroj: Divadlo Andreja Bagara)

NITRA - Od 30. 3. 2012 sa v Divadle Andreja Bagara v Nitre hrá inscenácia Pýcha a predsudok v dramatizácii Ľubomíra Vajdičku. Inscenácia sa od začiatku zaradila medzi divácky úspešné tituly scénického uvedenia klasických literárnych predlôh.

Pýcha a predsudok patrí k najznámejším románom Jane Austenovej a pokladá sa za jeden z najpopulárnejších románov anglickej literatúry vôbec. Dnes je považovaný za najčítanejší a najobľúbenejší bestseller z Anglicka konca 18. storočia. Zaraďuje sa medzi diela svetovej literatúry, ktoré diváci a čitatelia milujú a s potešením vyhľadávajú v nových a nových spracovaniach. Inscenácia ponúka divákovi plastický javiskový obraz starobylého sveta britského panstva, s dôrazom na silný príbeh, plnokrvnú charakterokresbu postáv, ich peripetie, dramatické strety a následne aj šťastné rozuzlenie. Hlavné postavy románu sú mladá, dôvtipná a citlivá Elizabeth Bennetová stelesňujúca samu autorku a inteligentný, ale neprístupný, navonok necitlivý Fitzwilliam Darcy. Román opisuje, ako obaja hrdinovia postupne prekonávajú svoju pýchu a zbavujú sa predsudkov, ktoré bez toho, aby o tom sami vedeli, prekonáva predovšetkým ich vzájomná osudová láska. Klasický príbeh lásky a nenávisti hovorí aj o osudoch piatich krásnych sestier Bennetových. Matka ich vychováva pevnou rukou a vedie k životnému názoru, podľa ktorého je žena šťastná len vtedy, keď sa bohato vydá. Jediná Elizabeth sa tomuto modelu zatiaľ úspešne vzpiera, plne podporovaná detinským otcom. Keď sa v blízkom zámočku zabýva slobodný a hlavne bohatý pán Bingley, všetci Bennetovci, na čele s matkou zavetria šancu na výhodný sobáš. Najstaršia dcéra Jane, citlivé a krásne dievča, pánu Bingleymu okamžite podľahne. Mladšia Elizabeth sa zapáči jeho priateľovi pánu Darcymu, ktorý však vyzerá ako veľký snob a okrem toho „má prsty“ v zauzlení vzťahu Jane a pána Bingleyho. Hlavnými postavami divadelného spracovania tohto diela budú dve nemenné životné hodnoty: láska a rodina. Ako ostrov romantického dotyku, či skôr istota porozumenia, harmónie a ľudskej spolupatričnosti. Vo svete civilizačného chaosu a zmätku. Niekomu  sa naše predstavenie možno bude zdať akousi rozprávkou pre dospelých. My sme však presvedčení, že dnešný divák vyhľadáva javiskové diela so silným príbehom a iskrivým emočným nábojom. S prezentáciou princípov dobra a skutočne veľkej (neraz aj romantickej) lásky v jej mnohorakých podobách. Divák sa chce stotožniť s hrdinom pozitívnym: túžiacim a ľúbiacim, ktorému jeho správanie prinesie životné uspokojenie a naplnenie svojich predstáv o harmónii.

 Našu hypotézu potvrdzuje aj nečakaný záujem divákov o túto inscenáciu, keďže býva vypredaná do pár hodín po zverejnení termínov predstavení. V postave pána Darcyho môžu diváci vidieť hosťujúceho člena Činohry SND Tomáša Maštalíra. Pod režijným vedením Ľubomíra Vajdičku ďalej hrajú Gabriela Dolná, Ivan Vojtek, Kristína Turjanová, Ľudmila Trenklerová, Alena Pajtinková, Roman Poláčik, Eva Pavlíková, Peter Oszlík, Juraj Ďuriš, Martin Šalacha, Marián Viskup, Branislav Matuščin, Kristína Greppelová a ďalší. Medzi tvorcami inscenácie nechýbajú dramaturg Svetozár Sprušanský, scénograf Tom Ciller a kostýmová výtvarníčka Marija Havran. Všetci ste na tieto predstavenia srdečne pozvaní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu