Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Slovenskí speváci zložili CD, ktoré má pomôcť deťom s autizmom

F84 n.f.
F84 n.f. (Zdroj: f84)

BRATISLAVA - O téme autizmu, pre autistické deti, ale aj pre ich okolie je cédečko, ktoré naspievali Celeste Buckingham, Lucia Lužinská, Zdenka Predná, Palo Hammel, Dano Heriban, Otto Kollman, Robo Opatovský či Robo Papp. V názve nesie označenie tejto diagnózy F84 a výťažok z jeho predaja poputuje rodinám s autistickým dieťaťom.

"Autizmus sa ťažko komunikuje a rodičom sme chceli pomôcť zmeniť postoje ľudí... máte nevychované dieťa, napomeňte ho," ilustroval dnes na tlačovej konferencii Sefo Raclavský z organizácie F84 s tým, že len meškanie autobusu môže u dieťaťa vyvolať zmenu správania. "Matka je vystavená tlaku okolia. My chceme cédečkom povedať, že nemusí to byť celkom tak, že tie deti sú nevychované."
      
Speváčka Celeste Buckingham zložila na cédečko skladbu Nobody knows. "Aj na Slovensku sú ľudia, ktorí to sledujú, ale aj tí, ktorí si to nevšímajú. Preto sa moja pieseň takto volá," dodala s tým, že ak by sa spoločnosť otvorila, títo ľudia by dokázali priniesť nové, obohacujúce veci. "Ako sa musí cítiť matka, ktorá nerozumie dieťaťu? A keď si ten spôsob nájde, musí to správanie ďalej vysvetľovať okoliu," podotkla ďalšia z interpretiek Lucia Lužinská. "Normálne je to, čoho je veľa. Ale ak by ich bolo veľa a nás málo, ako by svet vyzeral?," pýtal sa Raclavský.
      
Podľa odborníčky na autizmus Andrey Šedibovej je pre mnohých ľudí v spoločnosti dieťa s autizmom také, ktoré sa nevie zmestiť do kože. "Povie komukoľvek čokoľvek, len to, čo je pravda," priblížila s tým, že to je časť ľudí s autizmom, ostatní nevedia komunikovať svoje pocity. Prejavy v určitých oblastiach sú veľmi špecifické a autizmus sa nedá dostatočne vysvetliť. "Kým niekto z nás nežil život bez autizmu a s autizmom, nikto nemôže povedať, ako sa ten človek cíti."
      

Druhý apríl už piatykrát vyhlásila Organizácia Spojených národov za svetový deň informovanosti o autizme. Pri tejto príležitosti organizácia F84 odštartovala projekty, ktoré majú slúžiť na informovanie verejnosti o tejto diagnóze.
      
Autizmus je porucha vývinu, ktorá sa prejavuje od detstva a väčšinou ju okolie spozoruje do veku piatich rokov. Na prvý pohľad ide o prehliadnuteľné zvláštnosti v správaní dieťaťa s veľmi dobrou úrovňou komunikácie. Autisti však potrebujú špeciálny typ starostlivosti a vzdelávania, vďaka ktorým sú schopní do určitej miery pochopiť "normálny svet" a prispôsobiť sa mu. V dnešnej dobe stále nie je možné liečiť autizmus liekmi či terapiou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu