Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Celoslovenské stretnutie dobrovoľníkov pre prácu s deťmi

Anjelská akadémia Zobraziť galériu (3)
Anjelská akadémia (Zdroj: Úsmev ako dar)

Ďalších 63 dobrovoľníkov absolvovalo v dňoch 23.-25. marca 2012 v Smoleniciach Anjelskú akadémiu. Anjeli načerpali nové vedomosti a zručnosti pri práci s deťmi v detských domovoch, v náhradnej rodinnej starostlivosti a v rodinách v kríze, čím zavŕšili prvý semester prvého a druhého ročníka akadémie.

Anjeli mali počas stretnutia v Smoleniciach príležitosť vypočuť si 11 prednášok a zúčastnili sa 13 zážitkovo-vzdelávacích aktivít, ktoré im pomohli objaviť svoje jedinečné schopnosti a nadania pre prácu s deťmi.

V rámci prednášok rezonovalo viacero tém, ktoré mladým dobrovoľníkom priblížili problematiku detí vyrastajúcich mimo svojej biologickej rodiny. Pozornosť odborníkov sa obracala aj k samotnej práci dobrovoľníkov, motivácii k dobrovoľníctvu a schopnosti pracovať v tíme. Na túto tému odznela prednáška Prof. Jozefa Mikloška, predsedu spoločnosti Úsmev ako dar, o plánovaní a manažovaní anjelskej činnosti, ktorá zaujala najmä študentov II. ročníka.

Študenti I. ročníka si vypočuli veľmi zaujímavú a živú prednášku Mgr. Andrei Hudekovej, ktorá dobrovoľníkom sprostredkovala nielen svoje odborné znalosti sociálnej práce v detských domovoch, ale aj konkrétne skúsenosti a príklady z praxe. Zdôraznila potrebu budovania priateľstva medzi dobrovoľníkmi a deťmi a zároveň anjelov pripravila na možné úskalia takejto vzťahovej väzby. Zaujala aj prednáška Rebecci Lueppen, projektovej manažérky Nadácie Volkswagen Slovakia, ktorá sa v roku 2012 stala partnerom Anjelskej akadémie. Vo svojej prezentácii pani Lueppen rozvinula tému  dobrovoľníctva v komerčnej sfére, hovorila o možnosti motivovania zamestnancov k dobrovoľníctvu a zodpovednosti veľkých firiem voči spoločenského prostrediu, v ktorom fungujú.  

„Vnímame sa ako súčasť slovenskej spoločnosti a preto si Volkswagen Slovakia pokladá za povinnosť k tejto spoločnosti niečím prispieť a zlepšiť rámcové podmienky predovšetkým v oblasti vzdelávania a kvalifikácie,“ hovorí pani Lueppen.

Hry a aktivity, ktoré si lektori pre anjelov pripravili, boli zamerané na individualitu dobrovoľníka a jeho jedinečné kvality, ktoré môže využiť pri práci s deťmi. Hneď na úvod si všetci účastníci vyrobili svoj „balónový erb“ – namaľovali na balón niečo, čo ich charakterizuje a robí čitateľnými pre iných. Neskôr sa zabávali pri hre „reklama na seba“, kde mali v trojminútovom intervale odprezentovať svoju osobnosť. Nasadenie, s ktorým sa dobrovoľníci do tejto úlohy pustili, nerešpektovalo žiadne časové obmedzenia, a pôvodne krátke výstupy sa so stúpajúcou dobrou náladou spontánne predlžovali. Podnetná bola aj hra na “tri kráľovstvá“, kde sa dobrovoľníci museli neverbálne dorozumievať v skupine, riešiť spoločne vzniknuté situácie a nájsť si svoje miesto, aby boli pre skupinu-kráľovstvo užitoční.

Dobrovoľnícky – anjelský program je jedným z pilierov Spoločnosti Úsmev ako dar. Anjeli navštevujú deti v detských domovoch, v náhradných rodinách a v rodinách v kríze, zmysluplne im vypĺňajú voľný čas, pomáhajú s učením, organizujú pre ne výlety a tábory.

Dobrovoľníci musia absolvovať Anjelskú akadémiu - vzdelávací program akreditovaný Ministerstvom školstva SR. Certifikát absolventom potvrdzuje, že majú vedomosti o špecifických  potrebách detí v detských domovoch, poznajú sociálne zákony a získali zručnosti, ktoré im umožňujú pracovať s deťmi a budovať s nimi pevné a stabilné vzťahové väzby.

Hlavným cieľom anjelskej akadémie je prostredníctvom odborného a profesionálneho vzdelávania vytvoriť lepšie podmienky pre fungovanie existujúcich dobrovoľníckych tímov, a tým skvalitniť ich prácu. So spoločnosťou spolupracuje viac ako 500 dobrovoľníkov. V minulom roku (2011) zorganizovali „anjeli“ pre deti spolu 890 jednodňových aktivít, 33 viacdňových aktivít a 29 pobytových podujatí.

Medzi dobrovoľníkmi sú študenti stredných a vysokých škôl, ale aj ženy či muži, ktorí majú vlastné rodiny a napriek tomu sa rozhodli venovať čas deťom v detských domovoch. Mnohí dobrovoľníci sami prežili detstvo v detskom domove.

„Anjelská akadémia jej jedna z najdôležitejších vecí pre dobrovoľníka, ktorý chce viac spoznať nielen osobnosť detí, ale aj svoju osobnosť. Ponúka mu množstvo nápadov, riešení a možností, ako efektívne stráviť čas s deťmi, ako riešiť konflikty, ako im vedieť správne pomôcť, i to, ako pochopiť ich zranené duše. Tieto tri dni boli pre mňa časom stráveným s ľuďmi, ktorí majú rovnaké záujmy, ktorí so mnou zdieľali pocity i skúsenosti a v neposlednom rade, ktorí sledujú ten istý cieľ: darovať deťom to, čo bolo darované nám, pocit bezpečia, priateľstva, lásky istoty a pevných vzťahových pút,“ vyslovila sa študentka II. ročníka Anjelskej akadémie Veronika Masaryková z detského domova Zlatovce.

Anjelský program v Úsmeve ako dar vedie Katarína Hlavandová, ktorá dodáva: Stretnutie regionálnych dobrovoľníckych tímov je dôležité predovšetkým preto, aby sme si vymenili skúsenosti a zároveň sa navzájom povzbudili. Uistili sa, že to čo robíme, má zmysel. Motivácia je v dobrovoľníctve veľmi dôležitá, keďže primárnou odmenou dobrovoľníka je jeho pocit satisfakcie. A to sa nám v Smoleniciach rozhodne podarilo. Odišli sme plní odhodlania a elánu pokračovať vo svojej práci.“

  Oficiálna stránka spoločnosti. Oficiálna stránka nadácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu