Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Koniec starých čias

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ČASTÁ - V auguste 2011 sa na knižný trh dostane publikácia s názvom Koniec starých čias s podtitulom Poslední Pálfiovci na hrade Červený Kameň 1848 – 1948. Jej autormi sú Daniel Hupko, Ivana Janáčková a Jozef Tihányi, kurátori Slovenského národného múzea-Múzea Červený Kameň. Knihu vydáva komárňanské vydavateľstvo KT v spolupráci so Slovenským národným múzeom-Múzeom Červený Kameň v Častej.

Kniha vykresľuje obdobie posledných sto rokov života Pálfiovcov na Červenom Kameni. V kontexte vtedajšej doby postupne odhaľuje osudy mnohých členov tohto šľachtického rodu, ich príbuzných a známych. Mení zaužívané pohľady na túto vyššiu vrstvu spoločnosti a odpovedá na mnohé všetečné otázky: Prečo dostávali grófske deti viacero krstných mien, aké jedlá sa varili v grófskej kuchyni či ako Pálfiovci trávili voľný čas? Čitateľov isto zaujmú state o výchove a vzdelávaní detí, záľubách, budovaní kariéry, o postavení matky v rodine a jej nezastupiteľnej úlohe pri vedení domácnosti. Autori v knihe približujú aj neľahký odchod Pálfiovcov z územia Slovenska do cudziny v závere druhej svetovej vojny. Kniha načrtáva i postoj vtedajších štátnych orgánov ku skonfiškovanému šľachtickému majetku.

V knihe je použitých viac ako 350 fotografií a archívnych dokumentov, väčšinu z nich doteraz verejnosť ešte nemala možnosť vidieť.

Trojica autorov sa téme Pálfiovcov žijúcich na hrade Červený Kameň venuje dlhodobo, ostatných päť rokov svoj výskum zamerala na posledné obdobie ich života na území Slovenska – kniha je výsledkom tohto bádania. Rozhodnutie napísať knihu padlo po neutíchajúcom záujme verejnosti o informácie o posledných Pálfiovcoch na Červenom Kameni.

Kniha je určená všetkým milovníkom histórie a tým, ktorí sa radi dozvedia niečo nové o nedávnej minulosti Červeného Kameňa, jedného z najvýznamnejších hradov na Slovensku. Má 204 strán a vychádza v náklade 1000 kusov.

Prezentácia knihy sa uskutoční 16. augusta o 18:00 h. na hrade Červený Kameň a vtedy odštartuje aj jej predaj.

Informácie:

PhDr. Daniel Hupko, 033 690 58 42 / 0904 165 565, daniel.hupko@snm.sk

SNM – Múzeum Červený Kameň, Hrad Červený Kameň, 900 89 Častá

www.hradcervenykamen.sk / www.snm.sk

Názov publikácie: Koniec starých čias

Autori publikácie: PhDr. Daniel Hupko, Mgr. Ivana Janáčková, Mgr. Jozef Tihányi

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu