Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vzácne kvetiny sa podarilo zachrániť

Botanická záhrada dostala 4 milióny, pomôcť môžu aj návštevníci.
Botanická záhrada dostala 4 milióny, pomôcť môžu aj návštevníci.

KOŠICE - Polstoročná práca odborníkov je zachránená. Vzácne orchidey a kaktusy z košickej botanickej záhrady nezamrznú.

Zariadenie totiž dostalo štyri milióny korún, ktoré použije na zaplatenie plynu, ktorý vykuruje skleníky s týmito vzácnymi rastlinami.

Botanická záhrada je práve subtropickými a tropickými rastlinami jedinečná nielen na Slovensku, ale aj v okolitých krajinách. Ešte donedávna hrozilo, že ak sa skleníky nevykúria, za jedinú chladnú noc by tieto rastliny zahynuli.

"Rozpočet na tento rok bol až o polovicu nižší ako vlani. Len na vykurovanie nám chýbali štyri milióny. Peniaze nakoniec uvoľnili ministerstvá školstva a financií," prezradil riaditeľ botanickej záhrady Sergej Mochnacký. Zostáva mu len veriť, že budúci rok už nebude musieť riešiť podobnú hrozbu.

Pre nedostatok peňazí museli v botanickej záhrade tento rok prepustiť sedem zamestnancov, zvýšiť cenu vstupného a zaviedli tiež šetriaci režim. "Hľadáme možnosti, ako získať peniaze na činnosť," konštatoval S. Mochnacký.

Botanickej záhrade môžu pomôcť aj jej návštevníci. "Pripravili sme výstavu spojenú s predajom rastlín," vyzval milovníkov kvetín Sergej Mochnacký. Zisk použijú na činnosť botanickej záhrady.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu