Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kovové krúžky ako pasy

Ornitológ Milan Olekšák
Ornitológ Milan Olekšák

DRIENOVEC - Krúžky na nohách vtákov slúžia ako pasy a dá sa podľa nich zistiť pohyb operencov. Ornitológovia preto v týchto dňoch už opäť roztiahli siete na poliach neďaleko Drienovca pri Košiciach a vtákom, ktoré sa do nich chytia, dávajú "prstene".

Denne sa do sietí, rozložených okolo mokradí, v kríkoch i na poli chytí 200 vtákov. "Dokopy sme ich za posledných 10 dní okrúžkovali asi 3 500. V sieti nám uviazol aj operenec, ktorý mal taliansky krúžok a ďalší s maďarským," prezrádza ornitológ Milan Olekšák.

Spolu s kolegom V. Šebeňom každú hodinu prezerajú siete a vtáky potom prenesú do tábora. "Označíme ich a údaje zapíšeme. Najčastejšie sa nám v sieti zachytia sláviky červienky, penice čiernohlavé a drozdy čierne. Najvzácnejším bol chrapkáč bodkovaný, ktorý vyhľadáva miesta bez ľudí v bažinách. V Slovenskom krase máme asi len dva páry tohto druhu," hovorí M. Olekšák.

Ornitológovia svoju prácu ukončia v októbri. Po spracovaní údajov aj ich kolegov z iných krajín si vymenia údaje o migrácii vtákov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu