Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Banskej Bystrici hrozí dopravný kolaps

BANSKÁ BYSTRICA - Tak toto je už priveľa. V Banskej Bystrici hrozí úplný kolaps mestskej hromadnej dopravy. Ak sa mesto s vedením Banskobystrickej dopravnej spoločnosti (BBDS) nedohodne, od januára sa cestujúci nespamätajú.

Z 27 liniek zrušia 7, jedenásť bude presmerovaných, alebo budú jazdiť s obmedzením. A nikto z cestujúcich nebude mať nárok na žiadnu zľavu. Cena lístka sa môže vyšplhať z doterajších 13 na 16 až 17 korún.

"Primátor Ján Králik nám 7. decembra zaslal list. Žiada nás v ňom vypracovať plán MHD na nový rok bez akýchkoľvek zliav a bez dotácií od mesta," potvrdil riaditeľ SAD BBDS Igor Korniet. To by však znamenalo výraznú redukciu liniek, prepúšťanie z radov 190 vodičov, ale aj neúmerné zvýšenie cien lístkov, a tým zásadný pokles cestujúcich.

"Tento variant je pre nás neprijateľný," tvrdí riaditeľ. Mesto tento rok dotovalo hromadnú dopravu sumou 54 mil. korún, ktorú dostalo zo štátneho rozpočtu. Teraz už na MHD nedostane mesto ani korunu, len jeden spoločný balík peňazí. Dotácie na MHD budú súčasťou rokovania zastupiteľstva 21. decembra, kde sa bude prerokovávať rozpočet na budúci rok. Dovtedy sa musia nájsť pre obe strany prijateľné varianty riešenia problému, o čo sa mesto bude snažiť.

Bystrická doprava je výnimočná ešte v jednom. Mesto je už teraz neúmerne preplnené autami, v rannej špičke majú trolejbusy aj polhodinové meškanie kvôli zápcham. Trasy, kde by zápchy neboli, v meste pod Urpínom, jednoducho nie sú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu