Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

10 bežných vecí, na ktoré by si tehotná žena mala dať pozor

PR článok Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: PR)

Niektoré potraviny, vysoká teplota alebo zápal ďasien predstavujú riziko počas gravidity

1.Bylinky

Niektoré sú vyslovene vhodné ako napríklad baza čierna či nechtík lekársky, ale sú aj také, na ktoré by ste si mali nechať zájsť chuť. Škorica spôsobuje kontrakcie maternice, preto je nebezpečná najmä vo vyššom štádiu tehotenstva. Podobné účinky má tiež petržlen záhradný. Nevhodný je aj hloh, alchemilka či gingko biloba, ktoré môže spôsobiť krvácanie.  

2.Vajcia

Samozrejme, nemusíte sa ich vzdať. Receptom je správna tepelná úprava. Ich konzumácia v „tekutom stave“ – namäkko, volské oko, praženica, nemusí byť pre vás ani pre dieťa bezpečná kvôli riziku kontaminácie salmonelou. Choroboplodné baktérie zničí varenie vo vode po dobu 13 minút a pečenie.

3.Sushi

Chutná a zdravá strava z Japonska však nemusí byť až taká zdravá, keď surové ryby obsahujú priveľa ortute, pochádzajú z kontaminovaných oblastí alebo neboli dobre skladované. Pokiaľ sa tejto pochúťky nedokážete vzdať, zvoľte alternatívu so zeleninou.

4.Biftek

Je skvelý, keď viete, od koho kupujete mäso a že prešlo veterinárnou kontrolou. Až tepelná úprava zabíja mikroorganizmy. Po zjedení surového mäsa si môžete uhnať infekčné ochorenie, ktoré negatívne ovplyvní zdravotný stav vás oboch.

5.Divina

Obzvlášť diviak lesný je zdrojom trichinelózy. Ide o svalovca. Pokiaľ máte vo svojom okolí poľovníka, ktorý vám ponúkne mäso z diviaka, prípadne diviačie klobásky, dajte od tohto jedla ruky preč. Svalovec by vás odstavil na dlhé obdobie od vášho dieťaťa a škody, ktoré napácha, by boli nezvratné.

6.Vysoká teplota

Aj keď robíme všetko správne, môže sa stať, že ochorieme. Chrípka počas tehotenstva s horúčkovitými stavmi je nielen nepríjemná, ale zaťažuje aj plod. Vysokú telotu si však žena môže privodiť aj sama návštevou fínskej sauny alebo horúcim kúpeľom. To dieťaťu nerobí dobre.

7.Zápal ďasien

Krvácajú vám ďasná? Máte ich zapálené, a to nie je dobre. Neliečený zápal počas tehotenstva

môže byť príčinou rizikovej gravidity s predčasným pôrodom a s nízkou pôrodnou hmotnosťou novorodenca.

8.Zubný kaz

Tehotná žena má nárok na dve preventívne prehliadky počas gravidity. Pokazené zuby predstavujú vstupnú bránu pre infekcie do organizmu matky. Pokiaľ sa situácia nepodchytí včas, pod zubom sa môže vytvoriť infekčné ložisko ohrozujúce organizmus hositeľky aj plodu.

9.Mäkké zrejúce syry

Čítajte poctivo etiketu, o aký syr ide. Vyzretý je najvhodnejší, no tie, čo ešte zrejú, majú v sebe aktívny „život“. Plesňové syry sú samostatná kapitola. Počas tehotenstva sa im radšej vyhnite a pamätajte, že podávanie väčšiny antibiotík počas gravidity sa neodporúča.

10.Údené výrobky

Klobásky, prosciutto, údené ryby. Po ich konzumácii hrozí kontaminácia listeriózou. Počas tehotenstva klesá schopnosť imunitného systému, preto radšej konzumujte jedlá po dostatočnej tepelnej úprave.  

Súťaž

Odpovedzte správne na súťažnú otázku a vyhrajte balíček ústnej starostlivosti od meridolu. Zubná pasta, ústna voda a zubná kefka tvoria tú správnu kombináciu pre zdravé ďasná.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu