Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Poznáme výhercov súťaže o Snyderovu historickú knihu Čierna zem

(Zdroj: Premedia)

Je ešte možné o holokauste, tejto zdanlivo uzavretej kapitole ľudských dejín, povedať niečo nové? Kniha amerického historika to robí nielen preto, že si podrobnejšie všíma environmentálne pozadie nacistickej ideológie a premeny jej ústredných cieľov.

Zároveň vidí naliehavú paralelu so súčasnosťou, keď sa klimatické zmeny premietajú do svetovej politiky. Svet sa namiesto vízie lepšej budúcnosti čoraz viac zaoberá temnými apokalyptickými scenármi, kde boj o obmedzené prírodné zdroje môže prerásť do veľkých konfliktov.

Holokaust sa začal na temnom a dostupnom mieste – v Hitlerovej mysli. Jeho zárodkom bola myšlienka, že odstránenie Židov by mohlo obnoviť rovnováhu a planéte a umožniť Nemcom získať zdroje, ktoré zúfalo potrebovali. Židia podľa neho šírením humanizmu ohrozovali darvinovské prežitie najsilnejších, keďže tým ochraňovali aj slabých a znevýhodnených.

Nacistická predstava o svete sa mohla dať zrealizovať, len ak by Nemecko zničilo iné štáty. Hitlerov cieľ bola koloniálna vojna na európskej pôde, zameraná predovšetkým na východ bohatý na suroviny aj úrodnú pôdu. K najväčším stratám na životoch došlo na miestach, kde sa úplne rozpadli politické štruktúry, pretože ich krátko po sebe okupovali dva totalitné režimy – najprv Sovietsky zväz a potom nacistické Nemecko. Narozdiel od Západu v bezštátnych zónach na východe zomreli takmer všetci Židia. Pomáhalo im len niekoľko ľudí, zopár spravodlivých, ktorých nepodporovali žiadne inštitúcie.

Snyder upozorňuje na ponaučenie plynúce z holokaustu a dospieva k záveru, že sme nepochopili moderný vek a ohrozili tým našu budúcnosť. Začiatok dvadsiateho prvého storočia sa bude podobať na začiatok dvadsiateho, problémy s jedlom a vodou budú sprevádzať ideologické výzvy globálneho poriadku. 

V impozantnom príbehu o vyhladení a prežití, predstavuje v knihe Čierna zem nové vysvetlenia ukrutností napáchaných v dvadsiatom storočí a odhaľuje riziká, ktorým čelíme v dvadsiatom prvom. Využíva nové pramene z východnej Európy a zabudnuté svedectvá Židov, ktorí prežili.

Timothy Snyder (1969) je americký historik, profesor dejín na Yaleovej univerzite špecializujúci sa na dejiny strednej a východnej Európy. Prijatie jeho predchádzajúcej knihy odbornou verejnosťou i čitateľmi potvrdilo jeho miesto medzi najvýraznejšími anglosaskými historikmi strednej generácie. Autor sa venuje nielen dejinám, ale často komentuje aj súčasné politické dianie, ako ukazuje aj záver jeho najnovšej knihy.

Dvaja z vás môžu vyhrať knihu Čierna zem, stačí ak správne odpoviete na nasledujúcu otázku:

Ako sa volala Snyderova predchádzajúca kniha venovaná Európe medzi Hitlerom a Stalinom?

- V tieni tyranov

- Krvavé územie 

- Diablovi spojenci

Výhercovia:

Jana Juhaszová, Zvolen

Igor Borovský, Nitra

Blahoželáme!

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu