Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Poznáme výhercov súťaže s novou výstavou Karl Prantl a Bahram Hajou!

DANUBIANA Meulensteen Art Museum
DANUBIANA Meulensteen Art Museum (Zdroj: DANUBIANA Meulensteen Art Museum)

Topky.sk v spolupráci s Danubiana Meulensteen Art Museum pre vás pripravili súťaž s novou výstavou Karl Prantl – rodina a priatelia a Bahram Hajou - Dialóg.

Karl Prantl - rodina a priatelia  / Bahram Hajou - Dialóg

Trvanie výstavy: 19. 1. - 17.3. 2013

Miesto: Danubiana Meulensteen Art Museum

Výstava Karl Prantl – Rodina a priatelia, je poctou významnému rakúskemu sochárovi, zároveň je však venovaná stému výročiu narodenia významného slovenského sochára Rudolfa Uhra a stému výročiu narodenia českého maliara Václava Boštíka.

Výnimočná postava európskeho sochárstva Karl Prantl /1923-2010 Pöttsching, Rakúsko/ ukončil v roku 1952  štúdium maliarstva na Viedenskej akadémii /A. P. Gütersloh/. Už počas štúdia sa začal venovať sochárstvu. Jeho mimoriadnym prínosom  bolo nové definovanie vzťahu sochy a prírody na základe slobodného myslenia a prekonávania vonkajších tlakov a obmedzení. Na tomto princípe uviedol do života myšlienku tvorby sôch vo voľnej prírode. Od roku 1959 organizoval  v kameňolome v St. Margarethen medzinárodné sochárske sympóziá v prírodnom prostredí. Tento počin vyvolal reakciu zakladania sympózií po celom svete /Nemecko, USA, Nórsko, Izrael, Japonsko, India, ČSR/, navyše sa rozšírili aj na ďalšie oblasti, maľbu a grafiku. Na väčšine z nich sa ako sochár zúčastňoval. Patrilo k nim aj sympózium vo Vyšných Ružbachoch, ktoré K. Prantl roku 1965 spluzakladal.

Preto je táto výstava nielen poctou jeho tvorbe, ale aj poctou jeho službe umeniu prekračujúcemu akékoľvek bariéry. Stredobodom výstavy v Danubiane je súbor 14 kamenných platní „Krížová cesta“.

Na výstave sú zastúpené maliarky Uta Peyrer-Prantl s dcérou Katharinou, ktoré iniciovali prizvať na výstavu Prantlových najbližších priateľov V. Boštíka, T. Huszára, M. Chlupáča,  A. Klimu, T. Klimovú, E. Kmentovú, V. Kraicovú, A. Rudavského, J. Seiferta, B. von Sartory, Z. Sekala, A. Šimotovú, M. Uhra, R. Uhra a O. Zoubka.

Bahram Hajou – Dialóg

Bahram Hajou /1952/sa maľbe venuje posledných dvadsať rokov. Takmer výlučnou témou jeho obrazov je figúra, cez ktorú sprostredkúva podstatu drámy ľudského života. Jeho pohľad bol pôvodne zameraný na oblasť subkultúry i na ľudí sociálne vyčlenených na okraj spoločnosti, ale postupne  sa presúval do oblasti ľudskej intimity. Po výtvarnej stránke dokázal vstrebať podnety nového kultúrneho prostredia. Jeho maľba reaguje najmä na silnú expresívnu líniu európskej moderny a postmoderny ktorú spája s vlastnou etnickou kultúrnou predispozíciou a tradíciami. Bahramove obrazy zaujmú už na prvý pohľad nesmierne presvedčivou silou výrazu a vnútorným nasadením. Kompozície sú prehľadné, s jednou či dvomi figúrami, na ktorých dominujú výrazné oči. Výstava má názov „Dialóg“, ale obrazy hovoria skôr o odcudzení a o ťažkostiach pri jeho nadväzovaní. Maliarove skúsenosti dokladajú, že bohatý vnútorný citový svet a túžbu po porozumení možno vyjadriť aj nekomplikovanou formou.

...................................................................................................................

Zapojte sa do súťaže a traja z vás budú mať možnosť vyhrať voľnú vstupenku do Danubiany pre dve osoby. Stačí, ak správne odpoviete na nasledovnú súťažnú otázku.

Takmer výlučnou témou obrazov Bahrama Hajou je?

  1. Zátišie
  2. Krajina
  3. Figúra

Výhercovia:
Ivana Macková, Bratislava
Jana Balážová, Slatinské Lazy
Peter Mašláni, Trenčín

GRATULUJEME!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu