Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Marika Gombitová: Naozaj sa raz vráti?

 Marika Gombitová
Marika Gombitová

Ak sa na Slovensku objaví mimoriadne talentovaná speváčka, okamžite ju k nej prirovnávajú. Keď sa organizátor významného podujatia chce vytiahnuť, pokúša sa ju angažovať. Marika Gombitová (49) je napriek totálnemu uzatvoreniu pred svetom stále obrovskou hviezdou.

Extrémne nenápadne sa správa najmä posledných desať rokov. Jej verejné vystúpenia či vyjadrenia v tlači nemožno za toto obdobie rátať ani v desiatkach. Nikto sa jej však nečuduje. Speváčka, ktorá o rok oslávi päťdesiate narodeniny, prežíva už takmer štvrť storočia svoje osobné peklo. Najprv s ním srdnato bojovala, no časom upadala do stále väčšej apatie. Len slová jej najbližších spolupracovníkov Mekyho Žbirku, Kamila Peteraja či Janka Lehotského držali verejnosť v akej-takej nádeji, že Marika sa raz opäť naplno vráti. Dodnes sa tak nestalo, i keď práve v tomto období fanúšikovia cítia novú nádej... Marika totiž opäť pracuje.

Roky šťastia
Vráťme sa ale najprv do ďalekej minulosti. Speváčka sa narodila v roku 1956 vo východoslovenskej obci Turany nad Ondavou. Marikin otec Michal Gombita si pre náš denník pred pár rokmi zaspomínal: ,,Narodilo sa nám sedem detí. Dve dcérky zomreli v útlom veku. Ja som bol v Nemecku na robotách, tu nebolo koruny na nemocnicu. Dospelého veku sa dožilo päť detí, Marika je najmladšia." Vraj to bolo poslušné a dobré dievča. ,,Už ako malá bola ako umelkyňa. Raz mi povedala: ,Apo, dajce mi tot stul do pivnici.´ Ja som jej ten stôl do pivnice zaniesol. Marika sa tam hrala a na dvere si napísala: Hudba je môj život. Chytila ústnu harmoniku, a hneď na nej zahrala." Hudobný talent jej rozhodne nechýbal. Marikin otec spomína ďalej: ,,Raz vošli s kamarátkou do kostola a hneď si sadli k harmóniu. Pán kurátor ich okríkol, že to pokazia. No Marika už vtedy vedela na harmóniu zahrať. Vyspevovala odmalička. Najstarší syn s kamarátmi založil kapelu. Mariku si vybrali za speváčku." Neskôr odišla do Košíc na strednú strojársku školu, potom ju objavil Janko Lehotský a začala spievať vo veľkom, s Modusom. Marikina mama bola proti, no dcéru odhovoriť nedokázala.

,,Pamätám sa, že keď som prišiel na prvú skúšku s Marikou, už pri prvej pesničke som pochopil, že má nevšedný talent. Počúval som výnimočnú speváčku, skutočnú osobnosť. Vedel som, že sa budem podieľať na niečom nevšednom, a to ma nesmierne motivovalo," skonštatoval po rokoch Meky. ,,Svojím prejavom spôsobila šok," poklonil sa speváčke aj Kamil Peteraj. V rokoch 1976 - 1980 sa Modus stal najpopulárnejšou slovenskou kapelou. ,,V roku 1980 sme dokonca dostali veľkú ponuku na nahrávanie z Ameriky, ktorá, samozrejme, vtedy padla na politických pomeroch. Jeden producent chcel, nech to dnes znie akokoľvek, zo skupiny Modus spraviť americkú napodobeninu skupiny ABBA," hovorí Kamil Peteraj. Mimoriadne úspešná bola aj Marikina sólová dráha. Z jej prvého albumu Dievča do dažďa sa predalo 200 000 kusov! No potom prišiel šok... Prekliaty deň Deň, ktorý navždy zmenil život mladej speváčky, a nie je prehnané tvrdiť, že aj vývoj slovenskej populárnej hudby, bol 30. november 1980. Marika so skupinou Modus odohrali svoj posledný spoločný koncert v Brne a mali obrovský úspech. V noci sa nikomu nechcelo vracať do Bratislavy. Snežilo, fúkal silný vietor. Marika nasadla do Renaulta 5 s ,,ešpézetkou" Nemeckej spolkovej republiky spolu s 21-ročnou kamarátkou Andreou. Za volantom bola Andrea.

Asi hodinu po polnoci na 43. kilometri diaľnice D1 medzi Brnom a Bratislavou dostalo auto šmyk, zišlo z cesty a po niekoľkých kotrmelcoch sa zastavilo v poli. Vodička nehodu prežila bez vážnejšieho zranenia, spolujazdkyňa na tom bola podstatne horšie. Sanitka ju previezla do nemocnice v Hustopečoch, kde zistili, že Marika má poranenú miechu. Podľa informácií z nemocnice bola stále pri vedomí. Andreu neskôr odsúdili za ublíženie na zdraví a zostala žiť v zahraničí. Mariku nehoda pripútala na vozíček. Verejnosť sa o tragédii dozvedela z novín až o 11 dní, no pravdu sa asi nedozvie nikdy. Dodnes totiž nie je jasné, či za haváriu môže len ľahkomyseľná jazda, alebo aj alkohol. Polícia totiž spis po čase v súlade s pravidlami skartovala. Nemecká vodička ako dôvod toho, že neprispôsobila rýchlosť stavu vozovky, mala uviesť, že v osudný deň jej končila platnosť víza a ona sa ponáhľala na hranice. Slovenskú speváčku pár dní po nehode previezli do bratislavskej Nemocnice L. Dérera na Kramároch. Podstúpila zložitú operáciu a ,,postaviť ju na nohy" sa neskôr pokúsili odborníci z Moskvy. Keď sa vraj dozvedela, že všetka snaha je márna a už nikdy nebude chodiť, psychicky sa zrútila. V rehabilitačnej liečebni v Kladruboch sa šepkalo, že nepočúva rady lekárov, je apatická a necvičí.

Život po nehode
Po niekoľkých mesiacoch sa však vzchopila a opäť začala spievať. Zdalo sa, že všetko bude v poriadku a Slovensko o túto výnimočnú speváčku nepríde. Pravidelne vydávala albumy, koncertovala a jej sebazaprenie dodávalo silu aj ostatným rovnako postihnutým ľuďom. Dá sa povedať, že Marika bola jednou z ozdôb našej kultúry ďalších štrnásť rokov. Zatiaľ posledný album jej vyšiel v roku 1994, a potom sa za ňou definitívne zatvorili vody, z ktorých sa vynorí len raz za čas.

Veľký návrat?
Takáto chvíľa nastala aj pred pár dňami, keď nahrala novú pesničku. Dueto s Mekym nazvané Tajnosľubná. Všetko sa udialo priamo v Marikinom petržalskom byte, kde Miro Žbirka zariadil improvizované štúdio. ,,Marika sa znovu ukázala ako ozajstná profesionálka. Za pol hodiny naspievala šesť verzií pesničky bez jedinej chybičky," skonštatoval spokojne autor textu Kamil Peteraj. Speváčku vraj okrem intenzívneho nátlaku okolia presvedčila najmä demonahrávka piesne. Samozrejme, podobne ako v minulosti, keď sa na chvíľu rozhodla pracovať, všetci veria, že neostane len pri tomto duete. Marika vraj pripravuje vianočnú pieseň a dokonca bude hosťovať na pripravovanom albume Vaša Patejdla. ,,Nechcem predbiehať udalosti, no keď mi to môj zdravotný stav dovolí, určite by som chcela potešiť svojich fanúšikov. Tak ako zostali oni verní mne, ja som zostala verná im," sľubuje na margo nového albumu speváčka.

Naozaj budeme svedkami jej bombastického návratu? V minulosti nám už dala niekoľko planých nádejí. Napríklad, keď sa v roku 1998 znenazdajky objavila na odovzdávaní cien ZAI a novinári sa jej pýtali, či niečo nové nechystá, odpovedala: ,,Možno áno, možno nie. Dopočula som sa z novín, že vraj chystám remixy s Lacom Lučeničom. Je to možné, ale ešte sme si k tomu nesadli," povedala vtedy. Neskôr bola konkrétnejšia a pripustila, že pracuje na novom albume: ,,Niektoré texty som si napísala sama, ale zatiaľ nemám odvahu ich uverejniť. Pracujem stále, aj napriek tomu, že som už dva či tri roky nevydala žiadny album." Vo svojich smelých úvahách zašla ešte ďalej: ,,Verím, že príde ešte ten čas, keď budem môcť urobiť svoje koncerty."

Optimimistom bol v roku 2000 Kamil Peteraj. ,,Marika stále doma pracuje na nových piesňach a myslím, že s ňou opäť niečo budeme nahrávať," tešil sa. Keď sa o pár mesiacov objavila na odovzdávaní Slávikov, novinári okamžite vyzvedali, či sa nezačne na verejnosti objavovať častejšie. ,,Myslím, že moje účinkovanie na verejnosti bude sporadické a spontánne, ale nemôžem si pomôcť. Ak to bude nasilu a nebudem to tak cítiť, nikde nepôjdem. Jednoducho som taká. Neviem spievať len preto, že už je čas niečo urobiť. Ale cítim, keď ma ľudia potrebujú." Jednoznačne však opäť potvrdila, že pracuje na nových piesňach. ,,Áno, pracujem na novej platni... Ešte nikdy som nepovedala, že chcem s hudbou skončiť, alebo že nechcem spievať. Ide len o to, že som sa vlastne ani nemala možnosť vyjadriť takto na verejnosti."

Na Slávikovi Marika odspievala svoju novú pieseň Modlitba, neskôr sa prekvapivo objavila v relácii Jarky Hargašovej Nočné lampy. Speváčka bola odrazu fanúšikom bližšie, než kedykoľvek predtým. Všetkým urobila veľkú radosť aj začiatkom roku 2001, keď spolu s Mekym naspievala dueto Nespáľme to krásne v nás. Na televíznu premiéru tejto skladby počas galavečera Miss už neprišla... Bolo to obrovské sklamanie, jej definitívny návrat sa opäť odsunul a keď vlani exkluzívne pre náš denník potvrdila: ,,Aj keď to nikto nevidí a nepočuje, stále na niečom pracujem. Tvorím a spievam," nikto jej slovám nepripisoval väčšiu váhu.

V čom je problém?
O Marike je známe, že je mimoriadne citlivá a nikdy sa nedokázala vyrovnať so svojou obrovskou tragédiou. Raz za čas sa prekoná a je o nej počuť, no väčšinou žije medzi múrmi svojho dvojizbového petržalského bytu. Nedvíha telefón, neodpovedá na listy. Dôvodom jej ,,odpojenia" od okolitého sveta vraj bola jeden čas pomocníčka a ošetrovateľka v jednej osobe Eva, ktorú si musela zabezpečiť do domácnosti. Vraj dlhé roky bránila Marike stretávať sa s priateľmi. Túto skutočnosť potvrdil v roku 2000 pre náš denník i Marikin brat Dušan Gombita: ,,Je to tak. Bratranec robil istý čas v Bratislave, a tak sa rozhodol, že pôjde Mariku navštíviť. Opatrovateľka ho však nepustila dnu a tvrdila, že Marika návštevy neprijíma." Hoci Marika takmer neopúšťa svoj byt, tvrdí: ,,Ja doma trpím! Trpím tým, že nemôžem ísť hocikedy medzi ľudí, že nemôžem robiť to, čo chcem." Chýbajú jej najmä návštevy kolegov z brandže. ,,Tí ľudia sú veľmi vyťažení a zaneprázdnení. Ja to úplne chápem. Veľakrát som bola tým ľuďom na ťarchu, preto som si urobila radšej svoj program," skonštatovala pred pár rokmi.

S návratom Mariky do normálneho života je to zložité. Prečo sa však stále nevracia aspoň do hudobného života? Je to paradox, ale podľa niektorých speváčkinmu veľkému návratu môžu stáť v ceste práve jej najbližší spolupracovníci. V roku 2001 nešetrili tvrdými slovami producenti Peter Graus a Tomáš Zubák, ktorí sa podieľali na Marikinej novej piesni Modlitba. ,,S Marikou bola spolupráca z umeleckej stránky skvelá. Bohužiaľ, horšie je to s určitým zoskupením ,,Kamilov Peterajov" okolo nej. Tí ľudia ju považujú za svoj majetok," skonštatoval Graus a Zubák dodal: ,,Niekedy mám pocit, že si na Marike stavajú biznis na jej úkor." Nuž tak, vyberte si...

Perfekcionistka
Problém môže byť aj v tom, že Marika je obrovská perfekcionistka. Skutočnosť, že už niekoľko rokov vyhráva ankety o najpopulárnejšiu slovenskú speváčku, ju teší, ale... ,,Popularita niekedy nemá nič spoločné s kvalitou," povedala na margo svojho úspechu v jednom zo Slávikov. ,,Mne ide o to, aby som pripravila kvalitné pesničky. Nechcem sa však púšťať do projektov iba preto, aby som niečo urobila. To by bol začiatok konca." Práve obrovská náročnosť už zmarila viacero plánov na nové piesne či nebodaj koncertovanie. Keď sa jej niečo nepáči, okamžite dá od toho ruky preč. Za všetko hovorí jej reakcia na jej zatiaľ posledný album Zostaň spred jedenástich rokov: ,,Sklamal ma neprofesionálny prístup ľudí, ktorí sa na albume podieľali."

Nevyspytateľná
Isté je, že keď sa Marika niekde objaví, je to úspech ako hrom! Väčšinou však nádeje organizátorov ostanú nenaplnené. ,,Ospravedlnila sa pre chorobu." ,,Necítila sa na to, aby tú pesničku zaspievala." ,,Nechcela riskovať cestu autom." Takto nejako vyzerajú oficiálne dôvody, prečo Marika na poslednú chvíľu účasť odrieka. ,,Pri spolupráci s ňou treba rátať so všetkým," tvrdí smutne Meky. Marika si dobre uvedomuje, čo organizátorom spôsobí, keď nepríde. Reláciu potom doma pozerá v televízii a trápi ju to. ,,Pri takýchto reláciách veľmi trpím. Nemôžem si pomôcť a môžem povedať iba to, že ma to nesmierne trápi. Je ťažké vyjadriť sa k tomu, pretože by som na to potrebovala oveľa väčší priestor, aby ma všetci správne pochopili," priznáva speváčka, ktorá je vraj dlhé roky hlavnou brzdou veľkolepého návratu Modusu.

Ona to však vidí inak. ,,Problém nie je vo mne. Všetko je na Jankovi Lehotskom. Ja by som do toho išla veľmi rada, a Meky Žbirka tiež, ale nevidím to reálne..." povedala v roku 2001. ,,To, že sa Marika tak málo objavuje na verejnosti, vyplýva z jej stavu, z choroby," povedal v českej tlači jej manažér Jozef Šuhajda. ,,Keď mala vystupovať v Lucerne, nikto nepomyslel na to, že tam nie je bezbariérový prístup. Nakoniec som zistil, že jediný spôsob je vyjsť nákladným výťahom určeným na odvoz odpadkov a sťahovanie aparatúry. To sú situácie, ktoré nikto nevyhľadáva."

Marikin mýtus
V čom vlastne spočíva ono obrovské čaro a sila osobnosti tejto speváčky? Z jednej časti za úspech vďačí svojmu výnimočnému speváckemu talentu, no druhou stranou mince je práve skutočnosť, že Marika je dnes pre väčšinu národa niečo ako rozprávková bytosť. Neskutočná. Väčšina novinárov nikdy nemala možnosť položiť jej otázku, na ,,smotánkovských" večierkoch sa promenádujú úplne iné typy a fanúšikovia si už ani nepamätajú, ako znie jej hlas naživo. Marika sa v podstate nechtiac urobila extrémne vzácnou, čo však vôbec nevyužíva, a tak stotisícové honoráre za vystúpenia končia vo vreckách konkurencie

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu