Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Krásna Slovenka uspela na svetovej súťaži Elite Model Look v Číne!

Karin Savková a Tereza Klimešová Zobraziť galériu (2)
Karin Savková a Tereza Klimešová

PRAHA/ŠANGHAJ - Slovenská modelka Karin Savková získala tretie miesto v prestížnej svetovej modelingovej súťaži Elite Model Look 2010 v čínskom Šanghaji. V nedeľnom finále sa do prvej pätnástky dostala tiež česká víťazka národného kola Tereza Klimešová. Absolútnou víťazkou sa stala Ukrajinka Karolina Tolkačovová.

"Je to veľký úspech. Vyslali sme tam tento rok tri modelky - Češku, Slovenku a Poľku - a všetky tri sa dostali do prvej pätnástky," povedal riaditeľ súťaže pre Českú a Slovenskú republiku Saša Jány. Upozornil, že sa každý rok do súťaže hlási viac ako 350.000 dievčat z celého sveta. Vo finále bolo 70 účastníčiek z viac než 60 krajín.

Šestnásťročná modelka, ktorá pochádza z Nemšovej pri Trenčíne, patrila podľa Jányho medzi favoritky aj v domácej súťaži, ktorá vyvrcholila v polovici septembra. "Zaujala porotu určite nielen svojou krásou, ale aj prejavom a schopnosťou komunikácie," povedal Jány. Upozornil zároveň, že nejde o skúsenú modelku.

"Objavili sme ju na kastingu v obchodnom centre v Trenčíne. Mala skúsenosť z fotografovania pre časopis Elle. Inak fotila len pre časopis Eva," uviedol. Počas prípravy na domáce finále sa ale naučila výborne chodiť po móle. "Asi sme dobre vybrali, keď ju takto hodnotila aj medzinárodná porota," dodal.

Dievčatá musia pri medzinárodnom finále absolvovať pohovory s agentmi modelingových agentúr a porotou. "Nejde len o výhru, ale aj o budúcu kariéru," uviedol Jány. Upozornil, že medzi víťazkami predchádzajúcich ročníkov súťaže boli Linda Vojtová, Petra Němcová či Denisa Dvořáková, ktoré sa dostali na prestížne svetové móla.

Vďaka dobrému umiestneniu vo svetovej súťaži Savková získala garantovaný kontrakt, ktorý by jej mal uľahčiť ďalšie pôsobenie. "Súťaž dievčatá zviditeľní. Je to začiatok veľkej kariéry," myslí si riaditeľ národného kola. Mladá modelka však podľa neho nesmie zanedbať ani štúdium. "Aj keď chceme, aby sa čo najrýchlejšie objavila na móle v Miláne, Paríži a New Yorku, škola je podstatná," dodal.

Súčasný trend pri výbere modeliek praje podľa Jányho dievčatám z východnej a strednej Európy. "Je tu obrovský návrat ku klasickej kráse. To nahráva dievčatám so slovanskými črtami, ako sú výrazné lícne kosti, pekné pery či výrazné oči. Žiadané sú blondíny so zelenými očami ako je Karin, alebo brunetky s modrými očami. Nie sú to ale prvoplánové krásky typu miss," povedal.

Hoci sa podľa usporiadateľov hodnotí osobnosť uchádzačiek o modeling, telesné miery hrajú značnú rolu. "Výška musí byť 176 až 180 centimetrov a miery v bokoch sú do 90 centimetrov. Na tom návrhári stále trvajú," hovorí Jany. Nejde však podľa neho o pomyselný ideál, teda 90-60-90. "Modelka by mala byť vysoká a prirodzene štíhla," vysvetlil.

Súťaž Elite Model Look vyhľadáva talenty pre modeling od roku 1983. Svetové finále sa v roku 2007 konalo aj v Prahe. Medzi úspešné účastníčky minulých súťaží patria napríklad Češky Petra Němcová, Linda Vojtová či Denisa Dvořáková, ktoré majú veľký úspech vo svete. Finalistkami súťaže, ktorá sa v minulosti konala pod názvom The Look Of The Year, sú aj známe svetové modelky ako Cindy Crawford, Linda Evangelista, Karen Mulder, Tatjana Patitz alebo Gisele Bündchen.

Viac o finále Elite Model Look sa dozviete TU!



Exkluzívne fotografie zo sústredenia a finále nájdete TU.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu