Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Petr z Arabely zomrel: Prehral boj s rakovinou!

Vladimír Dlouhý
Vladimír Dlouhý

PRAHA - Po ťažkej chorobe zomrel včera popoludní v jednej z pražských nemocníc herec Vladimír Dlouhý. Oznámila to jeho rodina. Dlouhý mal 52 rokov. O hercovom vážnom zdravotnom stave informovali v posledných týždňoch niektoré médiá.

Vladimír Dlouhý vyštudoval herectvo na konzervatóriu v Prahe, hral napríklad v pražskom Divadle Na zábradlí a v Divadle na Vinohradoch. Prvou výraznou filmovou úlohou bol postihnutý chlapec v snímke Karla Kachyňu Už zase skáču přes kaluže (1970). Okrem filmových a divadelných úloh získal popularitu aj účinkovaním v televíznych seriáloch, napríklad v Arabele alebo v sanitke. Medzi Dlouhého najúspešnejšie filmy posledných rokov patrí dráma Bumerang alebo komédia Báječná léta pod psa a Knoflíkáři.

Režisér Jiří Svoboda nedávno dokončil nakrúcanie televízneho filmu Domina, kde spolu s Vladimírom hral aj jeho brat Michal, tiež populárny herec. Svoboda povedal, že s Vladimírom spolupracoval niekoľkokrát v živote. "Spoznal som len málo takých hercov, ako bol Vladimír. Plánovali sme spolu pracovať ďalej," uviedol. Už v dobe natáčania filmu Domina mal podľa neho herec veľké ťažkosti. "Správal sa strašne statočne, ustavične to zľahčoval a točil aj fyzicky namáhavé a zložité scény," spomínal na ich poslednú spoluprácu. Podľa neho odišiel nielen úžasný herec, ale aj skvelý človek.

"Neodišiel mi iba jeden z najlepších hereckých kolegov, ale aj človek, ktorého som si po všetkých stránkach hlboko vážila. Je to pre mňa veľmi ťažká rana," povedala herečka Jiřina Jirásková. S Vladimírom Dlouhým do posledných chvíľ stála na javisku v pražskom Divadle Bez zábradlí v inscenácii Príliš drahá Mathilda. Dlouhého ešte ako riaditeľka Divadla na Vinohradoch sama angažovala. Ocenila, ako statočne s ťažkou chorobou bojoval.

Dlouhý spolupracoval aj s režisérom Filipom Renčom. Za úlohu v jeho filme Hlídač č 47 dostal vlani Českého leva. "Vlastne z malej úlohy kostolníka vydupal úplné maximum, hral si s každou situáciou, s každým slovom a urobil z toho veľkú úlohu," povedal Renč. Dlouhého vnímal rovnako ako Svoboda a Jirásková - nielen ako vynikajúceho herca, ale aj skvelého človeka. "Pre mňa osobne je to tragédia. Je to strašná strata pre českú kultúru," dodal Renč. S Dlouhým pritom plánoval ďalšiu spoluprácu, a to v druhej sérii seriálu Sanitka, ktorú by mal začať natáčať koncom roka.

Jednu z úloh Dlouhý stvárnil aj v kriminálnom thrilleri Kajínek debutujúceho režiséra Petra Jakla. Film by sa mal v kinách objaviť začiatkom augusta. S bratom Michalom si Vladimír zahral aj v pražskom Divadle Kalich v hre Elling a Kjell Bjarne aneb Chvála bláznovství.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu