Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Ráž s Filanom splavovali Dunaj, morskú chorobu nedostali

Boris Filan Zobraziť galériu (5)
Boris Filan

BRATISLAVA - Na neplánovanú cestu dole Dunajom sa presne pred rokom vybral spisovateľ Boris Filan aj so spevákom Jožom Rážom. A nakoniec zažili toľko zážitkov, že o tom v týchto dňoch vydal Boris Filan knihu.

Dunajskou vodou ju včera na lodi v Bratislave pokrstili jeho priatelia, "riečny vlk" Dodo Zsoldos a český huslista Václav Hudeček. Na lodi Filan s Rážom a manželkami strávili asi týždeň, morskú chorobu vraj nedostali.

"Ja nemávam morské choroby. Ja som si ten reflex odpil ešte vo Véčku ešte v 70. rokoch. Mne sa najviac hojdala dlážka vo vysokoškolskom klube," žartoval Filan, spomínajúc na legendárny bratislavský klub.

Cestu vraj oveľa lepšie ako on znášal práve Ráž. "Nedošli mu ani cigary, ani whisky, on bol veľkorysý, on to celé znášal výborne," poznamenal Filan. Na plavbu loďou sa totiž vybral s veľkými očakávaniami po tom, čo o nej počul samé chvály od "riečneho vlka" Zsoldosa. No keď prišli do rumunského mesta Tulce, privítal ich tam podvodník, ktorý medzitým pre dlhy prišiel o loď a nakoniec ich poslal za svojím kamarátom.

Ten sa vraj neskôr ukázal ako poriadny blázon. "A sme si vraveli, preboha, čo tu robíme, lebo nám vysmážal karfiol a dával nám z konzervy cibuľku, ale ja som postupne pochopil, že keď ste nezažili to najhoršie, tak ste nezažili nič," spomínal Filan. Cesta podľa neho skončila tam, kde výkaly z celej Európy, v Čiernom mori.

Od splavovania riek však tento zážitok Filana, ktorý 30. júna oslávi okrúhlych 60 rokov, neodradil. Už pred dvoma rokmi prešiel 4.000 námorných míľ po Volge na parníku. Túži sa však ešte plaviť po Níle. Jeden z krstných otcov knižky Hudeček by sa tiež rád vybral na cestu zaoceánskou loďou okolo sveta. Raz totiž takú ponuku dostal. "Ono mi to vtedy termínovo nevyšlo, čo ma veľmi mrzelo," povedal Hudeček, ktorý však rád spomína, keď sa plavil loďou po Vltave s kambodžským kráľom Sihamonim. Filan pri príležitosti svojho nadchádzajúceho jubilea nepokrstil len knihu o splave, do vydania chystá aj nový román Klimtov Bozk.

Počuli ste horúce „pikošky“ o osobnostiach či udalostiach nášho šoubiznisu? Podeľte sa s nami o ne! Posielajte SMS a MMS na 0910 177 023 alebo nám napíšte e-mail na tipy@topky.sk!

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu