Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Žitný pri vedomí: Zistili sme, ako mu povedia, že zabil dieťa!

Rasťo Žitný
Rasťo Žitný

BRATISLAVA – V takýchto chvíľach sa ťažko hľadajú slová! Moderátora Rasťa Žitného (31) v sobotu prebrali po šiestich dňoch z umelého spánku. Informáciu o tom, že minulú nedeľu zabil pri autonehode päťročného Tomáška Ž., nevie. Spýtali sme sa preto odborníčky, ako postupovať v takýchto prípadoch.

Moderátor Rasťo Žitný ešte stále leží v nemocnici na Kramároch. V sobotu bol prvýkrát vtiahnutý do reality, pretože ho prebrali z umelého spánku. Pomaly si začína uvedomovať, čo sa v osudnú nedeľu stalo. Ešte však netuší, že pri Rohožníku pri Malackách zabil vo vysokej rýchlosti chlapca a jeho otca zranil.

Zaujímalo nás preto, ako sa v obdobných prípadoch postupuje. Informácia takejto sily by totiž mohla veľmi skomplikovať liečebný proces po stránke fyzického zotavovania. „Keď ide o ťažký úraz, väčšinou sa to nehovorí ihneď. Aby pacient nenadobudol dojem, že nemá zmysel bojovať. Nie je vylúčené, že lekár, ktorý ho ošetruje, zavolá na pomoc psychiatra alebo psychológa. Vždy sa to však realizuje individuálne,“ povedala nám psychiatrička Danica Caisová, pričom podotkla, že väčšinou sa čaká na to, kedy sa začne pacient pýtať sám na dôsledky toho, čo sa stalo.

Chceli sme preto vedieť, aké slová je najvhodnejšie použiť. „Spôsob, akým to povedia, je veľmi dôležitý. Nie je vylúčené, že sa to zaobalí do ´omáčky´. Zvolí sa pozvolný rytmus v štýle, že nehoda bola ťažká, že boli straty na živote atď... Naznačuje sa to dovtedy, kým si to pacient nedomyslí,“ vysvetľuje psychiatrička. Podľa jej slov by bolo neopatrné, keby sa to dozvedel ihneď a priamo.

Na základe dlhoročných skúseností z praxe usudzuje, že Rasťo, ako silne kresťansky založený človek, bude hľadať oporu vo viere k Bohu. „Nie je vylúčené, že si vyžiada kňaza,“ uzavrela.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu