Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Rok 2007: Návrat rockových dinosaurov!

Phil Collins odišiel z Gebesus pred 10 rokmi. Teraz s nimi spieva zas. Zobraziť galériu (5)
Phil Collins odišiel z Gebesus pred 10 rokmi. Teraz s nimi spieva zas. (Zdroj: TASR)

LONDÝN - Na pódiách sa deje zvláštna vec - hrajú tam deti, ale aj generácia ich dedov. Skupina veteránov - navrátilcov sa tento rok rozšírila o niekoľko veľkých mien. Legiend, o ktorých sme si mysleli, že z popola nikdy nevstanú.

Stingovi Policajti už však koncertujú, dokopy sa dávajú i Genesis, dôchodcovia z kapely The Who sľubujú, že svoju najlepšiu platňu ešte len nahrajú, a Led Zeppelin pripravujú koncert, ktorý sa teší najväčšiemu záujmu v dejinách.

Genesis: Začali už pred 40 rokmi

Anglická formácia vznikla v roku 1967. Asi so 150 miliónmi predaných albumov patrí k najúspešnejším na svete. Z jej členov sa Peter Gabriel či Phil Collins stali aj úspešnými sólistami. Genesis zaujali jednoduchou popovou hudbou, neskôr progresívnym rockom. V roku 1975 Collins nahradil v úlohe speváka Petra Gabriela. V 80. rokoch sa Genesis vrátili k melodickému popu a album Duke sa stal ich prvou jednotkou v Británii. Návrat oznámili pred rokom v zostane Collins Banks, Rutherford, Steurmer a Thompson, koncertov majú po svete vyše 50.
Rok 2007: Návrat rockových
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

Police: Spolu po 21 rokoch

Prerazili na začiatku 80. rokov so štýlom ovplyvneným džezom, reggae a pankom. Hity Roxanne či Message In A Bottle sa stali svetoznámymi, ich album Synchronicity z roku 1983 bol v Británii a v USA jednotkou. No spevák Sting, gitarista Andy Summers a bubeník Stewart Copeland spolu vydržali len niekoľko rokov. Naposledy sa zišli v roku 1986. Sting potom odštartoval úspešnú sólovú kariéru, začiatkom toho roku sa však formácia opäť zišla. Vo februári boli na odovzdávaní cien Grammy v Los Angeles, koncom mája začali svetové turné v kanadskom Vancouvri. Turné bude pokračovať aj na rok pri príležitosti 30. výročia prvého vydania hitu Roxanne.
Rok 2007: Návrat rockových
Zobraziť galériu (5)

The Who: Zrejú ako víno

Britská kapela The Who je od roku 1964 známa podľa hitu My Generation aj divokým ničením nástrojov a aparatúry, ktorými končievali svoje koncerty. Skupina okolo Peta Townsheada a Rogera Daltreya sa po niekoľkých úspešných albumoch a smrti bubeníka Keitha Moona v roku 1983 rozišla. Odvtedy Daltrey a Townshead vystupovali len príležitostne. V roku 2006 však prekvapili prvým štúdiovým albumom Endless wire. „Nechceme sa zastaviť, nechceme dlhé prestávky, kapela by sa mala valiť ďalej,“ hovorí dnes Daltrey. Townshead už píše materiál na nový album. „Vždy som hovoril, že Pete svoje najlepšie veci napíše až v starobe, takže stále žijem v nádeji,“ dodáva..
Rok 2007: Návrat rockových
Zobraziť galériu (5)

Sex Pistols: Punk žije!

Z popola na chvíľu vstala aj britská panková legenda Sex Pistols. V novembri, k 30. výročiu vydania jediného štúdiového albumu Never Mind the Bollocks, Here‘ s the Sex Pistols, usporiadali spevák Johnny Rotten, gitarista a spevák Steve Jones, basgitarista Glen Matlock a bubeník Paul Cook sedem vystúpení. Sex Pistols sú symbolom vzbury proti spoločenskému poriadku. Na seba ako anarchistov naposledy upozornili v roku 2006, keď ich uvádzali do Rockovej siene slávy. Oni však odkázali: „Popri Sex Pistols a rokenrole je táto sieň slávy ako kaluž s močom. Vaše múzeum, to je moč vo víne. My neprídeme. Nie sme vaše opice.“
Rok 2007: Návrat rockových
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Profimedia)

Led Zeppelin: Vypredaný koncert

Najväčšiu slávu si britská štvorica užila začiatkom 70. rokov. Prvý album z roku 1969 sa vďaka zmesi bluesu a country so zosilnenou gitarou stal inšpiráciou pre heavy metal. Za desať rokov vydala zostava so spevákom Robertom Plantom a gitaristom Jimmym Pageom osem platní. Po nešťastnej smrti bubeníka Johna Bonhama v roku 1980 to kapela nadlho „zabalila“. Hoci traja členovia občas vystupovali, značka Led Zeppelin naplno ožila až po 27 rokoch. Na jeseň skupina oznámila, že 26. novembra usporiada v Londýne koncert na charitatívne účely. Majiteľov lístka určili v lotérii, pri dražbe však dosiahli astronomickú cenu. Šou napokon presunuli na 10. decembra.

Prečo sa vracajú

KVÔLI PENIAZOM?
Áno, ale určite nie všetci. Legendy ich potrebujú najmenej.

KVÔLI CTIŽIADOSTI?
Aj to je dôvod. Páni po päťdesiatke či šesťdesiatke potrebujú dôkaz, že to ešte môžu.

KVÔLI OPOJENIU?
Hej. Pochopili, že spoločný spev s divákmi stojí viac ako drahá jachta.

ZÁVER:
Len smelo do toho, ujovia! Vaši fanúšikovia vám spolu so svojimi deťmi i vnukmi držia palce.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu