Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Svěrákovci predstavili Vratné lahve

Zdeněk a Jan Svěrákovci predstavili svoj nový film aj v Bratislave.
Zdeněk a Jan Svěrákovci predstavili svoj nový film aj v Bratislave. (Zdroj: Bleskovky.sk)

BRATISLAVA - Mimoriadne úspešný český film z dielne Jana a Zděnka Svěrákovcov Vratné lahve, ktorý za riekou Moravou videlo už viac ako milión divákov, sa od zajtra začne premietať aj u nás.

Po svojom uvedení na filmovom festivale v Karlových Varoch sa o tento počin najznámejšej autorskej dvojice začali zaujímať ľudia všetkých vekových skupín. A je celkom možné, že je to na dlho ich posledná spolupráca. „Možno, že naozaj ide o náš posledný scenár. Som z toho vyčerpaný a do nových projektov sa mi teraz nechce,“ vyjadril sa starší zo Svěrákovcov.

Jeho postava vo filme Josef Tkaloun sa odmieta zmieriť s pokojným dožívaním v starobe so svojou manželkou, ktorú stvárnila Daniela Kolářová. Namiesto toho sa vo svojom veku zamestná ako poslíček v expresnej zásielkovej službe, či napokon ako výkupca vratných fliaš v jednom supermarkete. Tam stretáva mnoho zaujímavých ľudí so svojimi starosťami a snaží sa im pomôcť. Práca mu dáva pocit voľnosti, pričom zanedbáva svoju ženu a v práci začína túžiť po iných, mladších. "Krízu dôchodkového veku" rieši záujmom o technické vymoženosti našej doby.

V súkromí si však na ne Zdeněk Svěrák nevie zvyknúť. „Vždy som bol technicky zdatný len na mechaniku. Na takú práčku si už netrúfam,“ odľahčene poznamenal. Počítač sa mu naopak stal veľkým pomocníkom pri písaní. Vratné lahve sú po filmoch Obecná škola, Akumulátor 1, Kolja a Tmavomodrý svět, piata spoločná práca Svěrákovcov vo vzťahu režisér a scenárista. „So synom sa poznáme od narodenia a preto spolu dlho v hádke nevydržíme. Pri písaní scenára to vždy pohoda nie je. Ja som ako krajčír, ktorý mu šije veci na mieru a keď sa mu to nepáči, tak to upravím,“ charakterizoval Svěrák svoj vzťah so synom.

Pokiaľ ide o herectvo stále poslúcha svojho režiséra. Jan Svěrák, komerčne najúspešnejší český režisér má otcov humor veľmi rád: „Otec bol učiteľom češtiny a má rad humor, ktorý je nepreložiteľný do iných jazykov. Počúva ľudí a má stále nastražené uši. Otcove texty čítam s radosťou. Postavy v nich hovoria len preto, že sa to dobre počúva.“

Zdeněk Svěrák sa pre Bleskovky priznal, že ho pri písaní Vratných lahví inšpiroval vlastný život. „Nie je to úplná autobiografia, ale skôr predstava, ako by som sa správal, keby som nemal divadlo. Teraz tiež nie som často doma. To, že som dôchodca si uvedomím, až keď dostanem dôchodok,“ dodal.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu