Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

Úmrtie Elizabeth Taylor: Preslávila ju Kleopatra a búrlivý život!

Elizabeth Taylor Zobraziť galériu (9)
Elizabeth Taylor

LOS ANGELES/ PRAHA - Hoci zoznam jej úloh dosahuje úctyhodné dĺžky, v povedomí divákov zostane americká herečka Elizabeth Taylor (79), ktorá včera zomrela, asi navždy zapísaná predovšetkým ako egyptská kráľovná Kleopatra z rovnomenného veľkofilmu.

Majiteľka dvoch Oscarov nepriťahovala pozornosť len svojimi výkonmi pred kamerou. Jej búrlivý osobný život z nej urobil stálicu spoločenských rubrík. Správy o rozvodoch a sobášoch herečky či o jej boji s alkoholom však v posledných rokoch nahradili informácie o herečkina podlomenom zdraví.

Jedna z najslávnejších hollywoodskych filmových dív sa narodila 27. februára 1932 v londýnskom Hampsteade. Tesne pred začiatkom druhej svetovej vojny sa však so svojimi rodičmi odsťahovala do USA, kde si mladučkú herečku s podmanivým pohľadom čoskoro všimli filmári. Z rozkošného kučeravého dievčaťa, ktoré v roku 1944 očarilo divákov vo filme National Velvet, sa Liz Taylor v nasledujúcich rokoch úspešne preorientovala na role atraktívnych mladých žien; ako napríklad tej, ktorú si zahrala po boku Jamesa Deana vo filme Obor.

Dôvodom jej rýchleho vzostupu nebola len pôvabná tvár. Za svoje herecké výkony bola už koncom 50. rokov opakovane nominovaná na Oscara, ktorého sa nakoniec dočkala v roku 1961. Členovia americkej filmovej akadémie tak ocenili spôsob, akým stvárnila rolu bývalej prostitútky vo filme Telefón Butterfield 8.

Prestížna zlatá soška posilnila pozíciu Taylor medzi hollywoodskymi herečkami. To sa prejavovalo nielen neutíchajúcim záujmom filmových producentov, ale aj rastom honorárov, ktoré jej boli ochotní za účinkovanie vo filmoch zaplatiť. Za rolu egyptskej kráľovnej Kleopatry dostala v roku 1963 honorár milión dolárov, čo z nej robilo zrejme vôbec prvú herečku, ktorá tak vysokú sumu zinkasovala.

Filmovú slávu Liz Taylor pravidelne dopĺňali pikantérie z jej osobného života. A príbehov, ktorými osemkrát vydatá herečka plnila stránky bulvárnych médií, rozhodne nebolo málo. V devätnástich sa vydala za Conrada Hiltona, syna známeho hotelového magnáta. Nasledovali britský herec Michael Wilding, broadwayský producent Michael Todd, spevák Eddie Fisher a senátor John Warner, ktorému pomohla pri jeho kampani do Senátu. Posledným manželom slávnej herečky bol o dve desiatky rokov mladší Larry Fortensky, ktorého spoznala na protialkoholickej liečbe.

Osudovým mužom Liz Taylor bol ale bezpochyby herec Richard Burton, ktorého spoznala pri nakrúcaní Kleopatry. Ich románik vyvolal rozruch už na svojom začiatku, pretože obaja herci boli v tú dobu zosobášení s niekým iným. Ich následné "talianske manželstvo" sledoval Hollywood takmer v priamom prenose.

Svoj divoký vzťah preniesli Burton s Taylor v roku 1966 aj na filmové plátno v snímke Kto sa bojí Virginie Woolfovej. Ich výkon bol natoľko presvedčivý, že Taylor vyniesol druhého Oscara.

Búrlivý zväzok skončil po desiatich rokoch rozvodom. Sila, ktorá Liz a Richarda Burtona k sebe tiahla, ale viedla po roku k ich druhému sobášu. Reprízované manželstvo však trvalo iba niekoľko mesiacov.

Jeseň života trávila Taylor spôsobom hodným levice spoločenských rubrík; venovala sa charitatívnej činnosti a podnikaniu v kozmetickom priemysle. V posledných rokoch však narazila na množstvo zdravotných problémov. V roku 1995 dostala umelý bedrový kĺb a o dva roky neskôr jej bol odstránený nezhubný nádor na mozgu. Okrem toho trpela osteoporózou, a na verejnosť preto v poslednej dobe vychádzala už len zriedka.

 Elizabet Taylor ako Kleopatra

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu